Column
door Kaja van Bruggen, regisseur KINGS
We leven in een mannenwereld. Een wereld waar de vrouw zich keer op keer en in elke situatie toe moet verhouden. Door de ongekende populariteit van misogynie (vrouwenhaat) - veelal op social media verspreid - is KINGS helaas actueler dan ooit.
Deze strijd die vrouwen dag en nacht moeten voeren hopen we in KINGS tastbaarder te maken door het gedrag van jonge mannen door 3 jonge vrouwen te laten spelen. Op deze manier creëren we een extra lading om deze absurde realiteit weer te geven.
We vertellen een verhaal dat gaat over marginalisering en community, vrouwenhaat en femicide. Hoe verplichtingen en peer pressure familie- en vriendschappen kunnen verstoren en hoe alles wat neigt naar het vrouwelijke in de straatcultuur onderdrukt moet worden.
Sinds 2005 zijn de gevallen van femicide en ook die van straatintimidatie in Nederland alleen maar toegenomen. Nu in eind 2023 heeft 51% van de vrouwen te maken met straatintimidatie en grensoverschrijdend gedrag. Vooral jonge vrouwen tussen de 15 en 34 jaar hebben hier veel mee te maken. Femicide wordt het soms genoemd, vrouwenmoord. Een heldere definitie is er niet. Het woord staat ook nog niet in de Van Dale. Het kan gaan om vrouwen die gedood worden door hun partner of ex, maar het kan volgens het Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE) in bredere definitie ook gaan om vrouwen die uit eerwraak worden gedood of omdat ze lesbisch zijn of niet langer in de prostitutie willen werken.
Ook in Nederland is femicide een probleem. Uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in Nederland de afgelopen jaren gemiddeld 43 vrouwen werden omgebracht. In Nederland worden er relatief meer vrouwen vermoord dan in bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk terwijl het maatschappelijke debat hier veel minder word gevoerd. Daarom is dit verhaal van KINGS actueler en urgenter dan ooit. De strijd die vrouwen elke dag voeren is gewoon. Maar dat is het niet.