foto Marc Deurloo

Op de barricade van het hart

Elfie Tromp
za 8 mrt en zo 9 mrt

‘Kan ik eigenlijk wel gelukkig zijn als ik zo woedend ben?’ vraagt Elfie Tromp zich af. 

. In een wereld waar het onrecht nog steeds zo schrijnend is, zoekt Tromp naar manieren om een betere wereld te scheppen, samen met haar publiek. Daardoorheen is een persoonlijker, intiemer verhaal gevlochten van een jonge vrouw die vecht tegen een onrechtvaardige wereld waarin een vrouw niet vanzelfsprekend gelukkig kan zijn. 

Tromp werd bekend als geëngageerde en uitgesproken schrijver en theatermaker wiens genre zich het best laat omschrijven als feministisch punkcabaret; ontregelend, fel en onverwacht humoristisch. 

Ruggengraat van de show vormen de protestsongs die ze met verschillende artiesten schreef, zoals Sven Ratzke en Abel van Gijlswijk (Hang Youth). Op de Barricade van het Hart is Elfie Tromps derde theatervoorstelling.

Woede ventileren lucht op, activeert, engageert, helpt in de zoektocht naar wie je bent of worden wil. En woede is niet eenduidig: Elfie Tromp giet haar woede in krachtige liedjes, sterke verhalen, zachte tonen en soms gewoon ronduit furieuze monologen…zolang je je woede niet alsmaar hoeft te onderdrukken, kan het vele vormen aannemen. Kan het misschien zelfs gelukkig maken, wie weet.

Theaterkrant

"Valt er wat te lachen? In de show in elk geval wel. Maar er werden ook meerdere traantjes om me heen weggepinkt. Want Tromp weet juist haar extreem persoonlijke pijn kneiterscherp aan grote pijnstukken te verbinden, waardoor je ineenkrimpt van empathie. Zo staat ze met twee handen op haar vijf-maanden-zwangere buik (het wordt een meisje!) te vertellen over een miskraam. Hoeveel pijn die doet.

En wat die vrouwenwoede betreft, adviseert ze om die vooral niet weg te ademen of glad te mediteren in yogaklasjes (waar ook voornamelijk vrouwen liggen te puffen). Beter zouden vrouwen zich verenigen, hun agressie bundelen en richten op plekken waar verandering nog hard nodig is." De Correspondent

Credits

spel en tekst Elfie Tromp
muziek Annika Boxhoorn, Joppe Molenaar, Bruno Ferro Xavier Da Silva
regie Marcus Azzini
lichtontwerp Paul van der Laak 
decor en kostuum Jazz Kuipers

Meer over de makers

Tromp werd bekend als geëngageerde en uitgesproken schrijver en theatermaker wiens genre zich het best laat omschrijven als feministisch punkcabaret; ontregelend, fel en onverwacht humoristisch.