foto Paul Hoes

Songs for Leonard

Channah & Cyrelle
vr 20 dec 20:00
  • vr 20 dec
    20:00
    Klein Bellevue

Suzanne, (So Long) Marianne en Janis Joplin: alle drie werden zij bezongen door ladies man Leonard Cohen. In de muziektheatervoorstelling ‘Songs for Leonard’ wordt zijn werk bekeken door de ogen van zijn vrouwen. Cohens versies kennen we, maar hoe kijken zijn vrouwen er tegenaan? 

Singer-songwriter Channah van ’t Riet trok door Canada en Amerika, op zoek naar de plekken waar één van haar muzikale helden, Leonard Cohen, gewoond en geleefd had. Gedurende haar reis verschoof haar aandacht echter van Cohen naar Suzanne, Marianne, Janis, Joni Mitchell en alle andere vrouwen die hij bezongen had. Wat vond Marianne van het lied dat hij over haar schreef? Is de one-night-stand met Janis Joplin echt zo gegaan als in het liedje Chelsea Hotel? Voor Cohen’s geboortehuis, in de bekende popzalen van New York en zijn stamcafé in Montreal: op deze tocht begon Channah muzikale tegenreacties te schrijven op het oeuvre van Cohen, om deze vrouwen een stem te geven. Met Howard Bilerman (producer Leonard Cohen) werkte zij deze ideeën uit. 
 
Terug in Nederland maakte Channah, samen met theatermaakster Cyrelle Failé en productiehuis Nieuwe Makers muziektheatervoorstelling Songs for Leonard. Samen vertellen zij het levensverhaal van Cohen en spelen ze zijn bekende werk, maar ook komen zijn vrouwen aan het woord.  
Zichzelf begeleidend op piano, gitaar, klokkenspel, melodica, bugel en trompet geven Channah en Cyrelle een boeiende en inspirerende kijk op Cohens oeuvre. ‘Songs for Leonard’ is een muzikale reis; over vrouwen en mannen, over liefde en verlangen, over zeggenschap en artistieke vrijheid. 
 
Songs for Leonard ging in 2022 in première voor uitverkochte zalen (o.a. Stadsschouwburg Utrecht). Na een mooie tour door het land spelen Channah & Cyrelle Songs for Leonard nog één maal in Klein Bellevue.  

Prachtig muziektheater over de charmeur der charmeurs.

De Theaterkrant

“Prachtig muziektheater over de charmeur der charmeurs.” Theaterkrant 
 
“Als je nog niet verliefd was, ben je het nu geworden. Op beide dames. Op alle meisjes van Cohen. En vooruit: nog een beetje meer op de charmeur der charmeurs zelf. Theaterkrant 
 
“Met haar mooie stem zingt Channah beheerst en ingetogen zoals Cohen het zelf waarschijnlijk ook zou doen. Deze muziek raakt je en je blijft er even stil van.” Muziekwereld 

Credits

concept, muziek en spel Channah van 't Riet, Cyrelle Failé 
tekst Channah van 't Riet 
regie Stefan van Wieringen 
regie-assistent Clé Delphi 
dramaturgie Sara van Gennip 
mede mogelijk gemaakt door Fonds voor de Podiumkunsten, Gemeente Utrecht 
 

Meer over de makers

Channah van ’t Riet (’87) is singer-songwriter, studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en bracht inmiddels een album en drie EP’s uit. In de afgelopen jaren trad zij o.a. op in het Concertgebouw, Paradiso, nationale tv en radio en theaters in binnen- en buitenland. Zij werkte met artiesten als Anouk, Patrick Watson en het Nederlands Blazers Ensemble. 

Cyrelle Failé (’86) is theatermaakster en muzikante en won diverse prijzen met haar muziektheatervoorstellingen. Ook speelt zij als trompettiste in diverse bigbands en orkesten.