foto Dario&Misja photography

The horse of Jenin

Alaa Shehada / Troupe Courage
di 10 dec en wo 11 dec

Internationaal spelerscollectief Troupe Courage maakt theater over de vindingrijkheid van mensen in hun strijd om te overleven. Sinds oktober 2023 staat het leven van Troupe Courage speler Alaa Shehada (Jenin, Palestina) volledig op zijn kop. Alaa is nu in Nederland en het is urgenter dan ooit dat hij zijn overlevingsverhaal vertelt. De voorstelling is een ode aan de kracht van verbeelding en de waarde van spelen in vrijheid. Het is tegelijk fysiek volkstheater van het allerhoogste niveau, een persoonlijk verhaal over het leven in Palestina en een feest van de verbeelding. 

In april 2002 vond er een grote invasie plaats in Jenin. In de nadagen kwam een Duitse kunstenaar langs voor een kunstworkshop. Na vier weken, met de hulp van 15 Palestijnen, onthulde hij het resultaat. Uit het puin en de brokstukken was een paard herrezen van wel 5 meter hoog! Het paard is een Arabisch symbool van vrijheid, maar dit paard was ook een symbool van vredig verzet. Het was een symbool van veerkracht. Afgelopen november 2023 kwam een Israëlische bulldozer het kamp binnen en nam het paard mee.  


In deze solo vraagt Alaa zich af: wat is er met het paard gebeurd? Is het gearresteerd? Ging hij naar de rechtbank? Kon hij zichzelf verdedigen? Hebben ze hem in de gevangenis gezet? Is het paard ondervraagd? En heeft het toen verteld over de dag dat Alaa samen met zijn beste vriend Ahmed op het paard probeerde te rijden? Met deze solo bouwt Alaa een nieuw paard, opgebouwd uit de brokstukken van zijn herinneringen, aangevuld met een enorme dosis humor en verbeelding. Een theatraal symbool van verzet en verbeelding.

Credits

tekst en spel Alaa Shehada 
regie Katrien van Beurden 
co-regie Thomas van Ouwerkerk 
maskers Den Durand
muziek Remy van Kesteren
dramaturg Maarten Bos 

de voorstelling is in het Engels gesproken 

Meer over de makers

Collectief Troupe Courage bestaat uit een diverse groep spelers en muzikanten uit verschillende landen, zoals Nederland, Palestina, de VS, Libanon en Iran. Troupe Courage is volkstheater: op spreekwoordelijk leven en dood brengen ze de energie van het overleven naar het toneel. 

Alaa Shehada (1991) is acteur en komiek uit Jenin (de Westelijke Jordaanoever). In 2014 studeerde hij af bij ‘The Freedom Theatre’. Sinds Troupe Courage daar in 2011 een workshop gaf, werd hij meteen vaste speler van het collectief. Naast Troupe Courage werkt hij als dokter-clown voor RedNoses International en is hij medeoprichter en regisseur van ‘The Palestine Comedy Club’. Hij stond op podia over de hele wereld, van de VS tot Europa, Afrika, Azië, Australië en heeft samengewerkt met gerenommeerde regisseurs als Amir Nizar Zubi, Mark Thomas en Di Trevis. In 2018 ontving hij de prijs voor beste voorstelling op het Palestinian National Theatre Festival, kreeg een onderscheiding op het International Festival of Liberal Theatre in Jordanië en ontving in 2019 de titel van beste scenarioschrijver voor “London Jenin”. 

"My imagination became the freedom in my life" - Alaa Shehada