foto Auke Hamers

S.A.M.

Dyane Donck & Cello Octet
vr 18 apr en za 19 apr

Een immersieve trip door de gedachten en gevoelens van de 16-jarige Sam. Film, theater en live muziek versmelten tijdens deze voorstelling. Hoe vind en behoud je een eigen identiteit in een wereld die soms vijandig aanvoelt?

In S.A.M. geven componist Dyane Donck en mezzosopraan Els Mondelaers het podium aan tiener Sam. Sam, geportretteerd op film door zangeres Nina Kortekaas, deelt het podium met haar volwassen zelf, live gespeeld door Mondelaers. Deze derde productie van Donck en Mondelaers als co-creatoren is een samenwerking met het veelzijdige Cello Octet Amsterdam. Film, muziek en theater komen samen tot een diep persoonlijke voorstelling over opgroeien en mentale gezondheid. 

De volwassen Sam volgt op het podium haar op schermen verschijnende jongere ik, terwijl gebeurtenissen uit hun levens zich fragmentarisch ontvouwen. De jonge Sam worstelt met angsten en duistere gevoelens van eenzaamheid, onbegrip en zelfhaat. Ze zoekt toevlucht in de wereld van film en muziek, waarin haar eigen creativiteit en fantasie de ruimte krijgen. De leden van Cello Octet Amsterdam vervullen afwisselend de rol van figuranten en musici met muziek variërend van elektronische pop en hedendaags klassiek tot duistere, vervreemdende soundscapes. 

We kijken en luisteren mee terwijl Sam haar plek in de wereld probeert te vinden. Het (muzikale) samenspel tussen de jonge en oudere Sam onthult een bijzondere balans tussen jeugd, volwassenheid en (on)bereikt potentieel, soms grenzend aan het surrealistische.

Credits

concept, creatie en muziek Dyane Donck
co-creatie en zang Els Mondelaers
muziek Evelien van den Broek 
zang en performance op film Nina Kortekaas
tekst en voice-over Michael Jahoda 
uitvoering en arrangementen Cello Octet Amsterdam
film Auke Hamers
eindregie Sjaron Minailo
techniek Marc Joosen, Sandor Caron
ontwerp Tatyana van Dalsum
animatie Jos Meijer

Meer over de makers

Dyane Donck Company is de producerende organisatie rond componist/theatermaker Dyane Donck, die sinds 2010 multidisciplinaire projecten ontwikkelt en uitvoert als initiator, maker en performer. De company is gespecialiseerd in muziekprojecten die ver voorbij een regulier concert gaan. Daarbij zoekt Donck telkens naar nieuwe, vaak beeldende vormen voor haar werk: muziektheatervoorstellingen, koptelefoonopera’s, geluidssculpturen, multi­disciplinaire concerten, innovatieve geluidsapps, deep listening-projecten en meer. Muziek is altijd het uitgangspunt; gecomponeerde muziek met invloeden uit pop, klassiek, opera en soundscapes en musique concrète, waarbij elektronica en technologie altijd een grote rol spelen.

Cello Octet Amsterdam is een avontuurlijk collectief van cellisten dat een lans breekt voor nieuwe muziek en interdisciplinaire voorstellingen, vaak met een maatschappelijke thematiek. De cellisten treden op als een hecht ensemble, maar ook als performers in voorstellingen als Cellokrijgers, of als rockband in Sgt. Pepper’s Lonely Cello Band.