Sankofa Discoveries
-
wo 26 jun19:00premièreKlein Bellevue
-
do 27 jun19:00Klein Bellevue
*Sankofa is een uitdrukking in de Twi-taal van Ghana, waarvan de letterlijke betekenis is: "Ga terug en pak het!"
Aan de hand van coffee & stories gingen de studenten op Sankofa discoveries naar hun ancestral trail. Om het heden te kunnen begrijpen moeten we teruggaan naar het verleden. Niet alleen tot het koloniale verleden maar echt tot het begin begin, hoofdstuk 1: het koninklijk verleden.
Verhalen zijn gebruikt om te verachten en te belasteren. Maar verhalen kunnen ook worden gebruikt om te empoweren en te vermenselijken. Verhalen kunnen de waardigheid van een volk breken. Maar verhalen kunnen ook die gebroken waardigheid herstellen.
Het eindresultaat van dit project wordt op wo 26 juni (première) en do 27 juni gepresenteerd in Theater Bellevue.
Credits
regie/begeleiding Saron Tesfahuney
deelnemers Joycelyn Akanba, Yasmina Molhoop, Himaya Ayo, Emmanuella Boateng, Akua Sasu, Kune Schuurman, AJ van Barrelo, Farah Badloe en Manja Opdam
dramaturgie Beaudine Wagenaar (stage)
Meer over de makers
Saron Tesfahuney
Saron Tesfahuney maakt theater vanuit Afrikaans perspectief, als broodnodig tegenwicht tegen de eurocentrische blik van de geschiedschrijving. Saron is gespecialiseerd in het maken van theatrale rituelen: een plek waar performance, gesprek en ritueel (bijvoorbeeld het zetten en drinken van koffie) samenkomen.
“Ik heb geschiedenisboeken van Nederland gelezen. Die zijn allemaal vanuit een Eurocentrische blik geschreven. Daardoor hoort iemand die op mij lijkt alleen maar bij het koloniale hoofdstuk. Ik vraag me af waar de hoofdstukken zijn over het koninklijk verleden?
Als ik vanuit een Afro-centric blik naar onze geschiedenis kijk dan geldt: "Slavery is not African history, slavery interrupted African history. Euro-centric verhalen zijn één enkel verhaal. Het gevaar van een enkel verhaal is dat het stereotypen creëert en het probleem met stereotypen is niet dat ze onwaar zijn, maar dat ze onvolledig zijn. Ze maken van één verhaal het enige verhaal.
In 2023 interviewde NRC Handelsblad Saron over haar roots en ambities.
SESI Community Center
SESI (Student Engagement en Social Impact) is een projectorganisatie van de faculteit Maatschappij en Recht die zich inzet voor inclusief onderwijs en een inclusieve leeromgeving. SESI is een community center waar studenten in the lead zijn bij het ontwikkelen en organiseren van programma’s gericht op diversiteit, inclusie, sociale rechtvaardigheid, en student betrokkenheid.
Culture Collective HvA-FMR
Culture Collective slaat de brug tussen kunst en cultuur uit de stad en de Hogeschool van Amsterdam. Dit doen zij door als partner op te treden van culturele organisaties in de stad. Samen met deze partners bieden zij de studenten van HvA een platform om zich cultureel te ontwikkelen.
Keti Koti
28 jun - 1 jul 2025