Foto: Sanne Peper

I call my brothers (13+)

De Toneelmakerij / Danstheater AYA
"Uitzonderlijk goed gelukte kruisbestuiving tussen dans en theater werkt als supergeleider voor de thematiek van etnisch profileren en verschillen in herkomst en opleiding”★★★★ Volkskrant
do 8 mrt - do 26 apr

Voor het eerst slaan De Toneelmakerij en Danstheater AYA de handen ineen. Regisseur Liesbeth Coltof en choreograaf Wies Bloemen tekenen samen voor een rauwe, zinderende voorstelling over angst, vooroordelen en terrorisme.

Een bom is geëxplodeerd, de stad is verlamd van angst. Amor dwaalt door de straten en doet zijn best niet op te vallen. Maar wat is normaal gedrag als iedereen zo wantrouwig naar je kijkt? Lijkt hij niet verdacht veel op de dader? Dezelfde afkomst, dezelfde zwarte rugzak.

Ís hij misschien de dader, of zijn het de ogen van anderen die hem langzaam veranderen in de gehate terrorist? Als hij zichzelf in de winkelruit ziet, schrikt hij: ‘Ik ving de blik van een extreem verdacht individu. Het was mijn eigen reflectie.’Voor het eerst slaan De Toneelmakerij en Danstheater AYA de handen ineen.

I call my brothers
is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Zweeds- Tunesische schrijver Jonas Hassen Khemiri. Het publiek kruipt in het hoofd van de jonge man Amor en volgt hem 24 uur van zijn bestaan. De telefoon waarmee hij zijn brothers belt is zijn enige draad met het leven. Dwalend door de stad, op het felle ritme van de dans, wordt hij door zijn eigen schaduw op de hielen gezeten.

Langzaam vervaagt de grens tussen realiteit en fantasie, tussen dader en slachtoffer, tussen speler en danser. 

Naar de gelijknamige roman van de Zweeds-Tunesische schrijver Jonas Hassen Khemiri

Alles aan deze voorstelling benadrukt: na zo’n aanslag is alles versplinterd geraakt

★★★★ Theaterkrant

 Op vertoon van je Stadspas met groene stip betaal je €2,50 voor I call my brothers.

Credits

regie Liesbeth Coltof
choreografie Wies Bloemen
tekst Jonas Hassen Khemiri
spel Fahd Larhzaoui, Gonca Karasu, Stefanie van Leersum, José Montoya
dans Hani Andary, Andrea Beugger, Robin Kroes, Nadine Wijshoff, Ali Zanad
kostuums Carly Everaert
muziek René Thie en Kaveh Vares
decor, licht Erik van Raalte
video content Hendrik Walther

Meer over de makers

De Toneelmakerij is continu in beweging. We maken gedurfd, kwalitatief jeugdtheater voor alle leeftijdsgroepen, met liefde voor taal, interdisciplinair experiment en maatschappelijke betrokkenheid. We spelen in de midden- en kleine zalen van de theaters. We zoeken ons publiek op in hun klaslokaal, waar de beleving intens en het contact maximaal is. We maken voorstellingen op locatie, werken in de wijken van Amsterdam en op zomerfestivals.

AYA is in 1990 opgericht door artistiek leider en choreograaf Wies Bloemen, aanvankelijk als dansgezelschap voor volwassenen. Sinds AYA landelijk en internationaal succes verwierf met de jongerenvoorstelling Bronsttijd (1996), over seksualiteit en verliefdheid, besloten we ons specifiek op jongeren te gaan richten. Verwondering, nieuwsgierigheid en maatschappelijk engagement liggen altijd aan de basis van ons werk. AYA streeft niet naar een esthetische schoonheidsbeleving maar zoekt naar wat zich achter de façade bevindt. AYA wil mensen in al hun eerlijkheid en kwetsbaarheid laten zien. Rauw en ongepolijst, voorbij schoonheid en ijdelheid.