Foto: Teska Overbeeke

De Smoeshaan

Het café van Theater Bellevue is er voor theatermakers en liefhebbers, en natuurlijk iedereen die houdt van een goed glas bier, wijn of huisgemaakte limonade. We serveren een fijne kop koffie van Piccolo en dagverse maaltijden, kleine gerechten en hapjes uit eigen keuken.

Met een zonnig terras aan het water, een roemruchte geschiedenis en gezelligheid tot na middernacht is het een geliefde plek in Amsterdam. Gelegen om de hoek van het Leidseplein is De Smoeshaan ideaal te combineren met een bezoek aan o.a. Theater Bellevue, DeLaMar, ITA, Paradiso, de Melkweg, Cinecenter, Pathé City of De Balie.

Voor groepen van 15 tot 50 personen is er een aparte ruimte op de eerste verdieping af te huren voor een borrel, presentatie of maaltijd.


Reserveren

Reserveren via de widget rechtsonder op deze pagina.
Voor een gezelschap van meer dan 8 personen, mail naar reserveren@desmoeshaan.nl (minimaal 1 week van tevoren)

Mochten de reserveringen online vol zijn, kun je altijd even bellen om te vragen of er nog iets mogelijk is.
We denken graag met je mee.

Openingstijden* 

*Wij zijn geopend rondom voorstellingen, onderstaande openingstijden zijn een richtlijn

ma gesloten
di 16:00 - 1:00
wo 11:30 - 1:00
do 11:30 - 1:00
vr 11:30 - 1:00
za 11:30 - 1:00
zo 11:30 - 20:00

Vacatures

De Smoeshaan is met enige regelmaat op zoek naar nieuwe medewerkers. Mocht je interesse hebben, neem dan vooral even contact op met onze Thijs. Je weet maar nooit :)
Via: thijs@desmoeshaan.nl

Bereikbaarheid 

De Smoeshaan en Theater Bellevue liggen in het hart van het uitgaanscentrum van Amsterdam aan het  Leidseplein.

Theatercafé en -Restaurant De Smoeshaan
Leidsekade 90, 1017 PN Amsterdam 

Geschiedenis

De naam De Smoeshaan komt van een toneelstuk van de Romeinse schrijver Plautus. Het werd in 1968 opgevoerd door Toneelgroep Centrum onder regie van Hagen Mueller-Stahl. Tijdens de voorstelling droegen de acteurs fallussen van gips op hun lichaam, wat grote opschudding veroorzaakte. Burgemeester Cremer van Haarlem, waar het stuk in première ging, noemde het optreden ‘zedenkwetsend’ en verbood het. De recensies die over het algemeen slecht tot zeer slecht waren, weerhielden het publiek er niet van in groten getale naar die schouwburgen te komen waar het stuk wel gespeeld mocht worden. In de Amsterdamse Kleine Komedie werd het optreden bijgewoond door een delegatie van de zedenpolitie, die geen aanleiding zag het te verbieden.

Begin 1975 werd vergaderd over de naam voor het toekomstige café-restaurant in het door Toneelgroep Centrum gekraakte Bellevue. De directeur van het gezelschap, Egbert van Paridon, kwam op het idee. In de toenmalige toneelwereld was ‘Smoeshaan’ een begrip dat associaties opriep met verguisd, omstreden, verboden en berucht.