Bellevue Podcast: Voor het applaus

Luister iedere zaterdagochtend naar inspirerende theatermakers en -schrijvers. Voor het applaus klinkt is er al maanden gewerkt aan de voorstellingen die in Bellevue te zien zijn. Vanachter een microfoon in onze artiestenfoyer nemen de makers je mee in dit proces, de inspiratiebronnen en de actuele thema’s van hun werk. Zoek ons op in je favoriete PodcastApp en abonneer, zodat je geen aflevering hoeft te missen!  


# Astrid Boons
In het choreograferen vond zij een nieuwe passie, een passie die groter is dan alles wat ze hiervoor kende en die zelfs het dansen overstijgt: choreografe Astrid Boons is te gast en praat met dansprogrammeur Julie Vegter over haar nieuwste voorstelling Do you believe me yet? Astrid vertelt over haar zoektocht naar sterke vrouwen en het creëren van een veilige werkomgeving op de dansvloer.

# Jakop Ahlbom
In Zweden droomde hij van een carrière als beeldend kunstenaar, in Nederland belandde hij in de wereld van mime en altijd was daar een liefde voor illusionisme: Jakop Ahlbom heeft zich ontpopt tot een ware duizendpoot. Huisdramaturg Tom Helmer gaat met hem in gesprek over het internationale succes van de Jakop Ahlbom Company en over Jakop's onzekerheden nu hij zijn nieuwe voorstelling UNSEEN niet alleen regisseert, maar ook zelf weer op de planken staat.

# Beth & Flo
Breken uit kaders en spelen met hokjes: het duo Beth & Flo combineert klassieke muziek met kleinkunst en is daarmee vrijwel uniek in zijn soort. In deze aflevering vertellen Elsbet en Claudette, zoals Beth & Flo eigenlijk heten, over hun tijd op het conservatorium en hun zoektocht naar nieuwe vormen om hun liefde voor klassieke muziek in te gieten. Ze denken terug aan hun bijzondere pianodocent, spelen met prei in het theater en stampvolle kroegen tijdens het Utrechtse Café Theater Festival.

Op 1 & 2 maart gaat Niet wat je denkt door Beth & Flo in première in Theater Bellevue.

# Loek de Bakker
Een fijne jeugd in Zoeterwoude, een liefdevolle coming-out en een passie voor mooie verhalen sinds jongs af aan: in deze aflevering schuift regisseur Loek de Bakker aan. We praten over zijn regiedebuut Het leven zelf en  Loek vertelt over zijn zoektocht naar een hobby, het Jeugdtheaterhuis en een bijzondere aanraking.

# Nicole Beutler Projects
Het lichaam als bron van schaamte: in de nieuwe lunchvoorstelling Microcosm gaan dichter Charlotte van den Broeck en auteur Arnon Grunberg het ongemak letterlijk te lijf. In de repetitiestudio praten we over bevrijding, schrijverschap en hun eerste ontmoeting met elkaar. Samen met choreograaf Nicole Beutler en dansers Liah Frank en Rob Polmann vertellen ze over hun gezamenlijke ontdekkingsreis en het creëren van een nieuwe taal op de vloer.

# Club Gewalt
De theaters openen hun deuren weer en dat vieren wij met Club Gewalt! Op de vooravond van hun première in Theater Bellevue spreken we drie clubleden (Amir Vahidi, Suzanne Kipping en Anne van de Wetering) over hun entree in de theaterwereld, het werken in een collectief en hun nieuwste voorstelling: Antropoceen, de musical. Ze vertellen hoe hun ongeremde drive om van Club Gewalt een succes te maken soms bijna het einde van het collectief betekende en over muziek, maatschappelijk engagement en vriendschap.

# Bert Bunschoten en Wigbolt Kruyver
40 jaar theatermaken en -schrijven: Bert Bunschoten en Wigbolt Kruyver zijn met hun toneelgroep Het Volk niet meer weg te denken uit het Nederlandse theaterveld. Toch komt het avontuur langzaam op zijn eind, en wel met hun laatste reisvoorstelling De Bezoeking. Voor deze aflevering reisden we af naar Haarlem, waar Bert en Wigbolt terugblikken op de eerste jaren van hun carrière en vertellen over hun docent Nederlands die hen op de HAVO al inspireerde om het theater in te gaan. We praten over vriendschap, familie, humor én Haarlem, de stad waar beide mannen geboren en getogen zijn.

# Daphne Gakes
Seks, drugs en rock 'n roll: Daphne Gakes laat in haar nieuwste voorstelling Ik Daphne Gakes geen detail onbesproken. In deze aflevering praten we over hoe de komst van haar eerste kind haar rust bracht en de coronacrisis haar soms doet twijfelen aan haar beroepskeuze. Daphne neemt ons mee naar Burning Man, waar haar wilde levensstijl tot een climax kwam en deelt met ons haar toekomstplannen als sekscoach.

# Sanne Nouws
Collectieve slapeloosheid, het inspireerde Sanne Nouws voor haar nieuwste voorstelling Storm voor wie wakker is. Ze maakte deze mozaïekvertelling van talige muziek en muzikale taal in een poging die collectiviteit van het nachtelijk bestaan te vangen. We praten over de start van haar carrière in een turbulent jaar, het belang van samenleven en de gelofte van trouw die zij en haar collega’s binnen House of Nouws aan elkaar aflegden.

# Collectief Blauwdruk
Geheel in Amsterdamse traditie starten wij ook deze Nieuwjaarsdag graag met Gijsbreght van Amstel, een treurspel van Joost van den Vondel. Na Dood Paard in 2021 is dit jaar het jonge Collectief Blauwdruk onze studio ingedoken om een radicale bewerking van deze klassieker op te nemen als hoorspel: Ik hoop op zegen.

"Razendsnel debiteren ze hun geestige teksten, een mengelmoes van (archaïsch/verzonnen) Nederlands, Duits, Engels en straattaal, vaak op rijm. (…) Ze maken een theaterfeestje van." De Volkskrant

# Dagmar Slagmolen
Dagmar Slagmolen vertelt over het samenbrengen van kunst, maatschappij en wetenschap bij muziektheatergezelschap Via Berlin en hun nieuwste voorstelling Instant Loneliness. We praten over kerst, het belang van je verbonden voelen, eenzaamheid en de taboes die daarop rusten. 

# Nina de la Parra
Deze week: Nina de la Parra. Over haar nieuwe boek en haar voorstelling Gods Wegen, waarmee ze eind deze maand in Bellevue én Carré staat. Maar natuurlijk ook over haar persoonlijke ervaringen met climaxen, anticlimaxen en haar plan voor een nieuwe app die de orgasmekloof tussen mannen en vrouwen gaat blootleggen.

# Vera Morina
Vera Morina schreef onze nieuwe Lunchvoorstelling Volim te. Bij de eerste lezing van haar werk werden de tranen al weggepinkt. In deze aflevering gaat ze dieper in op de bron van die emoties. Ze vertelt over haar schrijverschap, biculturaliteit en hoe de oorlogen in voormalig Joegoslavië gevolgen had voor haar familie in Nederland en haarzelf.

# Ayşegül Karaca 
Ayşegül Karaca vertelt over haar ouders, Turkse muziekprogramma's, cassettebandjes en hoe je van een studie Logopedie toch op de Toneelschool terecht kan komen. En natuurlijk over haar voorstelling Oogentroost.

# Tjeerd Posthuma, Timothy de Gilde
Onder leiding van Gian van Grunsven vertellen Tjeerd Posthuma en Timothy de Gilde over vreemdgaan en het scala aan ingewikkelde emoties, verlangens en ideeën dat daarbij komt kijken. En natuurlijk hoe ze dat in hun maakproces van de nieuwe Lunchvoorstelling Vreemdgangers verweven.

# Marte Boneschansker
Marte Boneschansker vertelt over haar theatrale installatie BLOOS de mannen, waarin intimiteit in al haar vormen wordt belicht. Een intiem gesprek over intieme zaken.

#This is not a circus

De ban is gebroken! Circus komt naar Bellevue! Van 26 t/m 28 november is het festival This is not a circus in Bellevue met een veelvoud aan 'nieuw' en hedendaags circus. Maker Paul van de Waterlaat vertelt over zijn ervaringen met circus en zijn voorstelling Rocking. En Rosa Boon, mede-organisator van het festival en directeur van huis voor hedendaags circus TENT, geeft ons een kijkje in de keuken van de Nederlandse circuswereld.

# Orkater / De Nieuwkomers: Simme & Jasper
In de aflevering van deze week vertellen Orkater Nieuwkomers Simme Wouters en Jasper Stoop over hun voorstelling De dingen die begraven liggen, zoekende mensen, een ridder zonder zwaard en hoe een kleine strip tot veel inspiratie kan leiden. 

# Karlijn Kistemaker
Deze week vertelt Karlijn Kistemaker over het einde van een tijdperk: de laatste drie delen van haar twaalfdelige theaterserie Missie Márquez, die zij op 2 november in Bellevue komt afsluiten (of toch niet?). Ook vertelt ze over magisch realisme, kamperende architecten en opgroeien tussen twee kerkhoven.

#Don Duyns
Don Duyns schreef zijn allereerste voorstelling op zijn 24ste voor het Bellevue Lunchtheater. Nu is hij voor de zevende (!) keer terug met een nieuwe tekst: Sloopkogel. In deze podcast vertelt hij over zijn 'artistieke huwelijk' met het Lunchtheater, vier generaties Duyns creativiteit en zijn ontwikkeling als schrijver.

# Zoutmus
Deze week een rauwe aflevering met de mannen van Zoutmus. Zij vertellen onder hun eigen muzikale begeleiding de origin-story van Zoutmus en over hun nieuwe voorstelling Jungleprinter.

 

# Patrick Nederkoorn
Deze week vertelt Patrick Nederkoorn over zijn constante, creatieve werkproces, voet aan de grond krijgen in Duitsland, alzheimercafeetjes en jezelf in gebrekkig Duits op het podium van een festival in Bremen bluffen.

Op 29 en 30 oktober staat Patrick in Klein Bellevue met zijn voorstelling Hoogtij.

# Marcel Musters, Joan Nederlof en Lineke Rijxman - Mugmetdegoudentand

Deze week een gesprek met De Drie Muggen, oftewel de artistieke leiding van Mugmetdegoudentand. Marcel Musters, Joan Nederlof en Lineke Rijxman vertellen over hun 35+1-jarig jubileum, hoe ze de afgelopen jaren hebben beleefd en hoe zij hun toekomst als theatercollectief tegemoet zien.

# Jessie L'Herminez
Regisseur Jessie L'Herminez vertelt waarom ze ooit zo geïnteresseerd raakte in theater en over haar voorstelling De Stoelen, waarmee zij bij Toneelschuur Producties de mogelijkheden van repetoiretoneel onderzoekt.

# Nina Polak, Ada Ozdogan, Ariane Schluter en Sophie van Winden
Intelligente vrouwen, kunst en therapie, ze passeren deze week allemaal de revue in gesprek met schrijver Nina Polak, regisseur Ada Ozdogan en actrices Ariane Schluter en Sophie van Winden. In een volle studio bespreken zij hun samenwerking, de thema's van hun nieuwe voorstelling Een vrouw blijft thuis en het leven van theatermakers in deze gekke tijd.

# Stephanie Louwrier
Stephanie Louwrier staat bekend als een genre-overstijgende performer, mede door haar energieke en wervelende voorstellingen. Deze week gaan we in gesprek over haar nieuwste voorstelling Show must go on, de worsteling met alcohol en haar beweegredenen achter deze one woman show.

# Ulrike Quade, Annelinde Bruijs, Marijn Klaver
Ulrike Quade Company maakt experimenteel, beeldend en technologisch vooruitstrevend theater. We gaan in de repetitieruimte van de nieuwe voorstelling "Vrouw of Vos" in gesprek met performers Annelinde Bruijs, Marijn Klaver en regisseur Ulrike Quade over Robotwelpen, transformatie, het maakproces en de hond van Annelinde.

# Aukje Verhoog | Amsterdam Fringe Festival
Amsterdam Fringe Festival 2021 staat voor de deur. Voor eindbaas Aukje Verhoog wordt het na zes jaar haar laatste editie. In deze aflevering kijkt ze vooruit naar het programma en terug over de afgelopen zes jaar. 

# Dronken Mensen | Justus van Dillen en Xander van Vledder
Om voluit te kunnen spelen en meer plezier van hun publiek te hebben, richtten de acteurs Xander van Vledder en Justus van Dillen met Linde van den Heuvel het gezelschap Dronken Mensen op. Genoemd naar hun eerste voorstelling die vanaf 26 augustus in reprise gaat in de Nassaukerk in Amsterdam > info en kaarten

# Priemgeval
Iedere vijf jaar herneemt de klas van 2005 van de Acteursopleiding Maastricht hun afstudeervoorstelling Priemgeval. Tot hun dood, is het plan. In deze aflevering draait het om persoonlijke spraakberichten van acteurs Joris Smit, Sophie van Winden, Jeroen De Man, Eline ten Camp, Fabian Jansen, Roel Swanenberg, An Hackselmans en Wanda Eyckerman over wat de voorstelling voor hen betekent.

Priemgeval is van 25 t/m 27 augustus te zien > info & kaarten

# Tom Dello en Maarten van der Graaff | incl. audiovoorstelling Alleen de vissen gaven licht
Deze week een speciale aflevering! Schrijversduo Maarten van der Graaff en Tom Dello presenteren bij ons hun hoorspel Alleen de vissen gaven licht. Een komische, ontroerende, Orpheus-achtige reis, met acteurs André Dongelmans, Anna Schoen en Reinout Bussemaker. Vooraf praten we met Tom en Maarten over hun collectieve schrijfproces en het schrijven van audiofictie. 

# Viktor Griffioen, Titus Tiel Groenestege
Je kunt bewonderaar, fan of idolaat zijn van een artiest. De volgende stap is aanbidding. Op dát punt staat Viktor Griffioen als het gaat om de Amerikaanse country artiest Johnny Cash.  Hij maakt er de voorstelling CASH over > info en kaarten. Samen met eindregisseur Titus Tiel Groenestege én zijn gitaar deelt Viktor zijn bijzondere ontdekkingen.

# Ashton Brothers
Zeventien jaar en vele omzwervingen later, zijn de Ashton Brothers weer terug in Theater Bellevue: de plek waar zij voor het eerst voor groter publiek stonden. We praten bij met Pim Muda, Friso van Vemde en Joost Spijkers, o.a. over de vlucht die hun carrière daarna heeft genomen en waarom ze juist nu 'A Medicine Show' terug op de planken brengen. 11 t/m 22 augustus te zien > info & kaarten

# AKF Spoken Word Festival: Omdat jij het bent
Luan Buleshkaj organiseert samen met het Amsterdams Kleinkunst Festival 'Omdat jij het bent'. Een Amsterdams festival met een internationale line-up van bijzondere woordkunstenaars uit Nederland en Curaçao. 29 jun t/m 3 jul in Klein Bellevue > info en kaarten
Met Luan en AKF-directeur Daniël van Veen luisteren we naar fragmenten van een paar van de artiesten en praten we over de spectaculaire ontwikkeling die het genre de afgelopen tien jaar heeft doorgemaakt.

# Liat Waysbort
De Israëlische choreografe Liat Waysbort, die al lange tijd in Nederland werkt en woont, maakt de voorstelling 'Gioia Live', waarin een inkijk wordt gegeven in Gioia Fiorito's leven en haar beleving van de wereld. De voorstelling is binnenkort te zien tijdens de 30e editie van het Julidans Festival> info & kaarten

In deze podcastaflevering spreekt Liat met Julie Vegter, dansprogrammeur bij Theater Bellevue, over meerstemmig maken, de signatuur van haar gezelschap Bitter Sweet Dance, de taal van dans en natuurlijk over haar bijzondere band met Gioia.

# Amro Kasr | Theater voor Keti Koti
In het kader van Theater voor Keti Koti duikt Amro Kasr in het verleden van Roland Hayes, de grootste operazanger die nooit in een opera te zien was. Kasr vertelt over deze monoloog, de nasleep van het slavernijverleden, de invloed hiervan op de muzikale cultuur en zijn gedrevenheid om waarde creëren met theater. 29 & 30 juni te zien in Bellevue > info & kaarten

# Teun Donders, Roel Pronk
Acteur Teun Donders en schrijver Roel Pronk praten over het maken van een solovoorstelling als pas afgestudeerden. Onder de vleugels van Theater Bellevue onderzoeken zij de complexe rol van Hendrik IV en zijn verschillende facetten van waan. Het resultaat is vanaf 11 juni te zien in Theater Bellevue > info & kaarten

# Yücel Kopal 
Schrijver Yücel Kopal opent in 2009 in een migrantenwijk in Nijmegen de goudinkoopwinkel 'Golden Deal'. Zijn klandizie bestaat uit mensen voor wie het altijd crisis is. Achter elk stukje goud blijkt een verhaal schuil te gaan. We praten hierover samen met regisseurs Jan Hulst en Kasper Tarenskeen, met wie hij deze verhalen naar het toneel vertaalde in Geld voor Goud > info & kaarten

#José Montoya
José Montoya kwam toen hij drie en een half jaar oud was als adoptiekind vanuit Colombia in Nederland terecht. In deze podcast vertelt hij over de reis die hij met lotgenoten maakte naar zijn geboorteland en zijn zoektocht naar zichzelf, als mens én theatermaker.

Dit verhaal vormt de basis voor zijn solovoorstelling To be of nooit geweest, waarmee hij in juni in Theater Bellevue te zien is > info en kaarten

# De Poezieboys
Joep Hendrikx en Jos Nargy zijn samen De Poezieboys. Op De Parade hebben zij zich ontwikkelt tot ‘Paladijnen van de Poëzie’. Ze bloemlezen gedichten van de reeks Bellevue-Ge-Dicht, praten over vervoering en een van hun eigen favoriete dichters Fritzi, aan wie zijn hun nieuwste voorstelling wijden.

# Roy Peters, Rob de Graaf
Mimer en maker Roy Peters en toneelschrijver Rob de Graaf delen werk en leven. Naar aanleiding van hun nieuwe voorstelling Nederlandse Comedie spreken we over de ontwikkeling van hun gezelschap De Gemeenschap en over artistieke invallen op de camping.

# Theater na de Dam: De Joodse Raad - Lineke Rijxman, Jurriaan van Seters en Margo Verhoeven
De Joodse Raad stond in de Tweede Wereldoorlog voor een duivels dilemma: de nazi’s de vrije hand geven in de Jodenvervolging, of meewerken in de hoop ‘erger te kunnen voorkomen’. Twee jaar geleden doken Lineke Rijxman (mugmetdegoudentand) en jonge acteurs Jurriaan van Seters en Margo Verhoeven in deze materie. Ze vertellen over hoe de ontstellende geschiedenis tot onder hun huid voelbaar werd.

# Theater na de Dam: Männerbund - Lars Brinkman
We praten met theatermakers Lars Brinkman en Martijn de Rijk over homoseksualiteit en vrijheid; tijdens de Tweede Wereldoorlog en nu. Over de erotiek van autoriteit én de theatrale verfilming van Männerbund, hun Theater na de Dam-voorstelling over deze thematiek. Op 4 & 5 mei is deze te zien via de site van Theater Bellevue > info&kaarten

# Frank Noorland
Na vijftien jaar vertrekt Frank Noorland als programmeur en artistiek producent bij Theater Bellevue. Maar we laten hem natuurlijk niet gaan, zonder hem nog even voor onze microfoon te slepen voor een speciale podcastaflevering!

# Marlyn Coetsier
Stel je eens voor dat je te horen krijgt dat er iets mis is met je ongeboren kind. In Nederland heb je de keuze om het kindje te krijgen of de zwangerschap te beëindigen. Wat doe je? Het is een duivels dilemma waar de personages in ‘Alles naar de Hemel’ voor staan. In deze aflevering vertelt Marlyn Coetsier, artistiek leider van Tg. Winterberg, over deze onmogelijke keuze, haar voorliefde voor poppen- en objecttheater en hoe de voorstelling is omgevormd tot een theatrale film.
De theatrale verfilming van ‘Alles naar de Hemel’ is 24 t/m 26 april online via Theater Bellevue te bekijken. info&kaarten

# Collectief het Paradijs
Overal word je overladen met prikkels; op je werk, in het openbaar vervoer, in de supermarkt, maar ook in je slaapkamer en je eigen hoofd. Allemaal Vormen van Opdringerigheid. Dat is de titel en het onderwerp van de eerste avondvullende theatervoorstelling van (mime)Collectief Het Paradijs. In deze aflevering vertegenwoordigd door Jurriaan de Vos en Jasper Koopmans. Zij vertellen hoe je een mimer wordt, wat dat betekent, en hoe het is om je te laten regisseren door Ko van den Bosch, Jakop Ahlbom en Nicole Beutler. Want die laatsten regisseerden ieder één derde deel van de voorstelling.

#Annie M.G. Schmidtprijs 2020
Eva van Manen en Rosa da Silva zijn genomineerd voor de Annie M.G. Schmidt Prijs. De prijs wordt maandag 29 maart 2021 voor de 29e keer uitgereikt door het Amsterdams Kleinkunst Festival aan het beste lied van het afgelopen theaterseizoen. Hoe verhouden ze zich als hedendaagse artiesten tegenover dit klassieke genre?

Andere genomineerden van dit jaar zijn: Jan Beuving en Tom Dicke, Lisa Loeb, Yentl en de Boer, Eva van Manen en Flip Noorman.

# De Hokje
Dunya Khayame (tekst) en Tim Kamps (regie) maakten de Lunchtheatervoorstelling De Hokje. Na een succesvolle speelreeks in Bellevue is er nu helaas geen tournee, maar wél een verfilming! Tim en Dunya vertellen alles. Vrijdag 26 maart 2021 was de filmversie van De Hokje te zien bij NPO Cultuur.

# Pink Elephants on Parade
Meer dan tien makers, muzikanten en visual artists hielpen Jip Bartels om Pink Elephants on Parade te maken in de werkplaats van Theater Walhalla in Rotterdam. Dit psychedelische sprookje is een nieuwe vorm van muziektheater waarin - letterlijk - dromen verwezenlijkt worden. 7 en 8 mei 2021 is de registratie te zien via onze site > info & kaarten. Jip vertelt erover samen met Anouk Beugels, die de voorstelling regisseerde.

# Antigone
Abdel Daoudi vertelt over de voorstelling Antigone die onder zijn leiding bij Toneelschuur Producties gemaakt wordt. Over hoe aan deze versie van de Griekse tragedie een nieuwe laag is toegevoegd waarin het belang en gevaar van (teveel) empathie benadrukt wordt. Over zijn stappen als jonge maker, het voelen van biculturele verantwoordelijkheid en zijn fascinatie voor loyaliteitsconflicten.

# Daphne Gakes
Wat Jan Cremer ooit flikte beviel Daphne Gakes wel. Ze begon zelf aan haar boek Ik, Daphne Gakes. Van Mai Spijkers himself kreeg ze haar contract bij uitgeverij Prometheus. Na het boek volgde de gelijknamige voorstelling waarin ze vertelt over hoe ze losbrak uit de strenggelovige omgeving in Hardewijk. Hoe ze alles ging doen wat God verboden heeft. Tien jaar later mag ze na enig aandringen in de dagboeken van haar moeder lezen: een leven volkomen anders dan dat van haarzelf. Hoe kan het toch dat ze zó elkaars tegenpolen zijn? Daphne besluit allebei deze verhalen te vertellen.

# Laura De Geest, Tarik Moree, Daniël 't Hoen 
Het huwelijk houdt ons liefdesleven al lang niet meer in toom. Achtereenvolgens de pil, Van der Valk-motels, Viva en Tinder hebben de zoete oorlog der liefde tot een chaos gemaakt. Eind twintigers Tarik Moree (spel), Laura de Geest (spel) en Daniel t Hoen (regie) vertellen in deze aflevering over hun voorstelling La Tendre Guerre. Ze staan open voor alles wat houvast kan geven in de liefde en maken er theater van. Onder andere Esther Perel, de scheiding van hun ouders, Albee's Martha & George, Via Rudolphi en Ramses Shaffy gaan over tafel.

# Beste of Fringe 2020: Merel Severs en Luan Buleshkaj

Merel Severs
In deze aflevering spreekt Merel over de aanloop naar het Amsterdam Fringe Festival en het maakproces van haar solovoorstelling Let me tell you something you already now. Maar ook over haar jarenlange ervaringen als performer bij Troublyn van Jan Fabre, over grensoverschrijdend gedrag in haar privéleven en haar toekomstplannen.

Luan Buleshkaj
Maak kennis met Luan Buleshkaj! Vanuit Willemstad, Curaçao, vertelt deze spoken-word artiest en kind van Amsterdam-West over 'Leeuwenkind', waarmee hij de Best of Fringe Award won. Luan geeft onder andere een voorbeeld van zijn tekst, kondigt zijn volgende fringe-voorstelling over Ajax aan en introduceert de muzikant Yassine Belghanch, waarvan ook muziek in de podcast te horen is.

# Gijsbreght van Amstel door Dood Paard
Geheel in Amsterdamse traditie zou Gijsbreght van Amstel, een treurspel van Joost van den Vondel, rond de jaarwisseling te zien zijn in Theater Bellevue in een bewerking door Dood Paard Amsterdam. Helaas kon ook deze productie niet doorgaan.

Het theatercollectief liet het daar niet bij zitten, dook de keuken van Bellevue in en maakte een podcast van de voorstelling. Jorn Heijdenrijk, Manja Topper en Carel Alphenaar spelen alle rollen. Israel Golani speelt de luit. Michael Yallop heeft alles opgenomen en in elkaar gestoken. Zo kunt u deze nieuwsjaarstraditie toch voortzetten, maar dan vanaf uw eigen bank.

# Kirsten van Teijn
Op ons kerstmenu stond de warme en kleurrijke voorstelling (S)EXPERIMENT van Kirsten van Teijn. Nog vlak voor de huidige lockdown sprak huisdramaturg Tom Helmer met haar over het leven met haar vriend én haar vriendin, over liefde, en verscheidenheid! 

# Sophie van Winden, Eva Marie de Waal
Huisdramaturg Tom Helmer praat met Sophie van Winden en Eva Marie de Waal over de voorstelling Mama Marlene en over het beeld van moederschap, dat een dikke culturele deken is waaronder de eigenlijke wensen van vrouwen nog altijd worden gesmoord.

# Minou Bosua, Eelco Smits
Eelco Smits is de biologische vader van het kind dat de partner van Minou Bosua heeft gebaard. Het was aanvankelijk niet de bedoeling dat zij ook buren zouden worden, maar nu wonen ze toch bij elkaar om de hoek in een dorpje tussen de rivieren. Met hun totaal andere benadering van spelen en maken op een podium, vertellen zij wat er allemaal gebeurt in deze inleidende podcast door huisdramaturg Tom Helmer.

# Booi Kluiving
Booi Kluiving praat met Tom Helmer (dramaturg Theater Bellevue) over zijn voorstelling Let's Play. Over buitenspelen eigenlijk, maar dan virtueel.

#  Simon Heijmans
Simon Heijmans over zijn Bellevue Lunchtheatervoorstelling De Zachte Kracht. Over de opkomende eenzaamheid onder jongeren en vriendschappen die je pas later in je leven sluit.

# Conny Janssen, Dalton Jansen
Dalton Jansen kreeg twee jaar geleden een extra aantekening op zijn diploma Urban Contemporary van de dansacademie: "choreografisch talent!", nu doet hij mee aan Danslokaal 8. Samen met Conny Janssen praat hij in deze inleidende podcast over zijn werk en ontwikkeling, over Black Lives Matter en de focus op het kunstenaarschap.

# Nick Bruckman
Nick Bruckman, schrijver en regisseur in gesprek met Tom Helmer over zijn voorstelling Bleeding Love.

# Anne Maike Mertens, Julian Maiwald
Anne Maike Mertens en Julian Maiwald van Nineties Productions in gesprek met huisdramaturg Tom Helmer over Memento Mori.

Sahand Sahebdivani
Verhalenverteller, schrijver en theatermaker Sahand Sahebdivani vertelt over de voorstelling Sons of Abraham, én over wat er gebeurt als verhalenvertellers gaan acteren...

# Elly Scheele, Eva Line de Boer, Amir Vahidi
Luc de Groen praat met schrijver Elly Scheele, regisseur Eva Line de Boer en acteur Amir Vahidi over hoe het idee voor deze Bellevue Lunchtheatervoorstelling ontstond, hoe het is om in coronatijd een voorstelling te maken en het maken van de zomerhit Ik voel Amor.

# Yora Rienstra, Noël van Santen
Huisdramaturg Tom Helmer zocht Yora Rienstra en Noël van Santen op in hun repetitielokaal en sprak met hen over Je Moeder. Een voorstelling als resultaat van een kus op een auditie.

# Elias Vandenbroucke, Gode Kempen, Robin Keyaert
Theatermaker Luc de Groen bezocht de repetities van REAL BOYS door Orkater / Nieuwkomers: more dogs en sprak met Elias Vandenbroucke, Gode Kempen en Robin Keyaert over het maakproces, hun fascinatie voor de musical, collectief theatermaken en over wat nog echt is. 

# Hoorspel De Verschrikkelijke Wittgenstein
Een vilein hoorspel van schrijver Roeland Hofman vol intriges en verfijnde scheldpartijen dat slechts kan eindigen met een dramatisch slotakkoord… Met Martijn Nieuwerf, Tobias Nierop, ‎Isabelle Houdtzagers‎ en Billy de Walle lezen: De Verschrikkelijke Wittgenstein uit het Bellevue Lunchtheater.

# Linda Lugtenborg, Jan Hulst
Beluister een fragment uit de voorstelling en een gesprek tijdens een fietstocht van regisseur Jan Hulst met Linda Lugtenborg.

# Sanne Schuhmacher, Wieke ten Cate, Minne Koole
Luc de Groen in gesprek met Sanne Schuhmacher (tekst), Wieke ten Cate (regie) en Minne Koole (spel) over Een leven lang seks van Theater Bellevue in het Bellevue Lunchtheater.

# Dilan Yurdakul, Julie van den Berghe, Stijn Hoes
Luc de Groen in gesprek met Dilan Yurdakul, Julie van den Berghe (regie) en Stijn Hoes (muziek) over Door de schaduw heen, te zien in het Bellevue Lunchtheater.

# Adelheid Roosen, Lineke Rijxman
Adelheid Roosen en Lineke Rijxman in gesprek met Sarah Sluimer over hun Bellevue Lunchtheatervoorstelling Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors, de grenzeloosheid van de liefde en de consequenties daarvan.

Merel Polat, Eran Ben Michaël
Maak kennis met Meral Polat en Eran Ben Michaël van George en Eran Producties, de makers van Breaking Fake News in het Bellevue Lunchtheater.

 

Ulrike Quade, Thomas Lamers, Rob van Rijswijk
Luc de Groen in gesprek met Ulrike Quade, Thomas Lamers en Rob van Rijswijk over De Droomlozen.

# Klemens Patjin, Nynke Heeg
Acteurs Klemens Patijn en Nynke Heeg in gesprek met dramaturg Tom Helmer over hun Bellevue Lunchtheatervoorstelling Senang. Over Indië en Indonesië; over deze andere cultuur in Nederland, toen en nu.