Hoeveel Kunnen We Aan

Djûke Stammeshaus
di 7 jan 20:00
  • di 7 jan
    20:00
    Klein Bellevue

Hoeveel kunnen we aan? Een vraag die overal weerklinkt: over migratie, maar ook grenzen als werknemer in een organisatie, en de talloze conflicten en crises wereldwijd.

Met anekdotes, interactie, liedjes en een flinke dosis humor neemt Djûke Stammeshaus – die een carrière bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2022 verliet om muziektheater te maken – het publiek mee langs haar werkervaringen van Brussel tot Kamp Moria. Gedreven door idealen en haar eigen roots (Amsterdams, Fries, Joods, Duits, Chinees en Indonesisch) startte ze in 2017 haar loopbaan als jonge vrouw op het migratie dossier bij de Europese Unie, met als motto: ‘ik ga de wereld verbeteren!’

Gaandeweg raakte ze verstrikt in de politieke leeuwenkuil van Brussel: een mysterieuze jungle vol Excel sheets, kibbelende landen en op de loer liggende burn-outs. Bepakt met een zwarte kokerrok, een dagboek en haar ‘musicalknop’ als tegengif voor de bureaucratische rompslomp toont ze dilemma’s die elke werknemer – in welke organisatie dan ook – zal herkennen. Hoe behoud je je eigen waarden en ambities in een wereld waar mensen een nummertje worden, met deadlines en memo’s als prioriteit nummer 1? 

Energiek geeft Djûke een inkijkje in de excitement van werken in de diplomatie terwijl ze zwiept op hoge hakken, en in de machteloosheid van het zoeken naar zingeving als radertje in een gigantisch systeem. Ook duikt ze openhartig in de tegenstrijdige gedachten en emoties over migratie die herkenbaar kunnen zijn voor iedereen, in een tijd waarin polarisatie over migratie groter lijkt dan ooit. De muzikale solovoorstelling Hoeveel Kunnen We Aan toont met hoop en drive de rauwe randjes van actuele thematiek, en hoe elk mens vol gelaagdheid zit.  

Na de try-out kunnen we alleen maar concluderen: we hebben er een talentvolle en intelligente theatermaker bij.

Patrick van den Hanenberg (o.a. Het Parool)

Credits

tekst, muziek en spel Djûke Stammeshaus
regie, coaching en tekstadvies David Meijer

Meer over de makers

Van jongs af aan stond Djûke Stammeshaus (1992) op het podium, o.a. bij Toneelgroep Amsterdam. Een maatschappelijke drive bracht haar op een ander pad: ze behaalde de bachelors Psychologie en Culturele Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam (beide cum laude), en een master Conflict Studies & Human Rights aan de Universiteit Utrecht. Vanaf 2017 ging ze werken bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze vertegenwoordigde Nederland in Brussel op meerdere dossiers in de Raad van de Europese Unie. 

In 2022 verliet ze de wereld van diplomatie om voor haar droom te gaan: muziektheater maken. Als eerste voorstelling maakte ze Hoeveel Kunnen We Aan met theatermaker David Meijer, om een nieuwe snaar te raken op de migratiethematiek. Haar fascinatie voor migratie komt voort uit haar eigen roots: Amsterdams, Fries, Joods, Duits, Chinees en Indonesisch. Haar doel is om mensen bij dit soort thema’s via muziektheater te vermaken, verbinden en constructief aan het denken te zetten. 

Ook werkt ze aan een grote musical met werktitel Borders, over medemenselijkheid in tijden van crisis. Het zoomt in op de evacuaties uit Afghanistan in 2021. Beelden van mensen die zich vasthielden aan vliegtuigen gingen de hele wereld over. Djûke werkte in het BuZa crisisteam en zag de universele dilemma’s waarvoor mensen stonden. Welke keuzes maak je, als er nog maar 1 vliegtuig naar de vrijheid gaat?