Tula Verse

Vernon Chatlein
Black Achievement Month
do 10 okt 20:30
  • do 10 okt
    20:30
    PAY WHAT YOU CAN
    Grote Zaal

“Wat gaat er in je om als je een opstand leidt? Is het verhaal van Tula een dat we moeten accepteren zoals het is? Kunnen we onze eigen verhalen vertellen, verzinnen of bedenken? En als dat zo is, wat is de waarde van een eigen of alternatief verhaal, en voor wie is dit van waarde?"

Tula, ook wel “Rigaud” genoemd,  was de leider van de grootste slavenopstand in de Nederlandse koloniale geschiedenis. Hij werkte jarenlang op de plantage Knip in het westen van Curaçao en nam het initiatief om op 17 augustus 1795 samen met ongeveer 40 tot 50 tot slaafgemaakten het werk neer te leggen en hun vrijheid te bepleiten. In 2010 werd hij uitgeroepen tot nationale held van Curaçao en in 2023 is hij in Nederland gerehabiliteerd als verzetsheld.  

 De voorstelling - een mix van muziek, theater, spoken word en beeldende kunst - neemt het publiek mee op een reis die archieven bevraagt en uitnodigt bestaande narratieven en perspectieven te herzien.

Credits

maker, componist, muzikant Vernon Chatlein
regisseur Quinsy Gario
mede-componist, muzikant Tony Roe
rapper Juny Martina
spoken word Gershwin Bonevacia
zang Amber Nijman, Mara Letí

Meer over de makers

Vernon Chatlein is een percussionist, componist, theatermaker en muziek curator. Als Afro-Curaçaose muzikant en percussionist-componist liggen zijn aspiraties bij het ontwikkelen van producties die gegrond zijn in Afro-Caribische muziek, gewoontes, culturele uitingen en geschiedenis. In zijn zoektocht komt hij dichter bij zichzelf, met de muziek en verhalen van zijn geboorteland en regio zoekt hij creatieve vormen om deze in zijn werk naar de voorgrond te laten treden.