foto Bowie Verschuuren

Trust

Kalpanarts
di 15 okt en wo 16 okt

Kalpanarts komt naar Theater Bellevue met hun gloednieuwe productie Trust. De dansvoorstelling ontrafelt de complexiteit van vertrouwen in al haar facetten. Vertrouwen is de kern van ons bestaan, bepalend voor onze relaties en onze kijk op het leven. Maar wat betekent vertrouwen echt? Durven we het aan om ons over te geven aan vertrouwen in een wereld waar wantrouwen vaak overheerst?

Kalpanarts is een hedendaags dansgezelschap met een kleurrijke cast en achterban. Choreograaf Kalpana Raghuraman brengt met het gezelschap Indiase dansvormen samen met urban- en hedendaagse dans wat resulteert in een unieke theatervorm. Indiase inspiratiebronnen worden gekneed en omgevormd. Maar ook andere tradities en gebruiken uit andere werelddelen zijn terug te zien in deze energieke voorstelling. Kenmerkend is het gebruik van voetenwerk, handgebaren en sterke gezichtsexpressie. Als een hartslag is er altijd een sterk muzikaal en ritmisch element aanwezig in het werk.

De voorstelling wordt gedanst door vijf dansers en wordt begeleid door de betoverende stem van de Spaanse zangeres Paloma Lazaro Arteaga. In adembenemende duetten laten de performers zien hoe vertrouwen kan worden opgebouwd, geschonden en herwonnen, terwijl het publiek wordt meegenomen in een reis vol kracht en kwetsbaarheid. In de Indiase filosofie en samenleving draait vertrouwen om het loslaten van de drang om alles te willen beheersen. Het vereist een innerlijke reis, waarbij je naar binnen keert om je kern en kracht te ontdekken. Alleen zo kun je met moedige stappen de wereld tegemoet treden en weloverwogen keuzes maken. Het hindoeïstische concept Maya, de sluier van illusies, en de ‘six healing sounds meditatie’ uit het taoïsme, liggen ten grondslag aan de choreografie. 

De visueel zeer aantrekkelijke voorstelling wordt dankzij een nieuwe compositie van Simone Giacomini compleet. Het ritme van de Lotus Sutra, de Japanse mantra 'Nam-myoho-rengekyo', wordt ingezet voor de muziek. De poëzie van de Spaanse dichter Pedro Salinas wordt  gebruikt als metafoor voor vertrouwen en gebruikt als richtlijn voor de zang. Maar ook schrijvers als Isabel Allende (Chili) en Alessandro Baricco (Italië) zijn grote inspiratiebronnen. Kortom, de expressie spat van het toneel.

Workshop
15 oktober - 18:45 – Studio Melanie - Workshop Healing Sounds door Johanna Sauër

Healing Sounds is een transformatietechniek waarbij je door beweging en geluid emoties kunt veranderen. Deze techniek was een belangrijke inspiratiebron voor de voorstelling. Om het publiek te laten kennismaken met deze unieke methode, biedt Kalpanarts in enkele theaters een gratis workshop aan. Geen danservaring of speciale kleding nodig. Duur: 50 minuten.  Inschrijven kan hier: link 

Documentaire
15 & 16 oktober - 19:50 - Speakeasy - Documentaire A Different Approach

Filmmaker Bowie Verschuuren geeft een inkijkje in het werkproces van de performers en het artistieke team, met speciale aandacht voor de werkomgeving en het creëren van een veilige ruimte voor ontwikkeling. Duur: 18 minuten.

Credits

choreografie Kalpana Raghuraman
artistic associate Gysèle ter Berg
concept Kalpana Raghuraman, Gysèle ter Berg
dans Laila Gozzi, Indu Panday, Manouk Schrauwen, Sooraj Subramaniam, Riccardo Zandona
zang Paloma Lazaro Arteaga
muziekcompositie Simone Giacomini
kostuumontwerp Jookje Zweedijk
lichtontwerp Jeffrey Steenbergen
dramaturgie Vincent Wijlhuizen

Meer over de makers

Kalpanarts is een hedendaags Nederlands dansgezelschap met een kleurrijke cast en achterban. Maatschappelijke en aansprekende onderwerpen zijn de basis voor het werk. Door Indiase dansvormen samen te brengen met urban- en hedendaagse dans, creëert Kalpanarts een genre overschrijdende danstaal. 

Kalpana Raghuraman is sinds de oprichting van het gezelschap in 2015 de artistiek leider en choreograaf van Kalpanarts. Als dochter van een moeder die in Leiderdorp een Indiase dansschool leidde is Raghuraman al vanaf jonge leeftijd vertrouwd geraakt met de vele Indiase dansstijlen. Aanvankelijk werd zij in de school van haar moeder opgeleid als klassiek Indiaas danseres maar leerde ook andere dansstijlen kennen zoals jazzballet. Vanaf haar 21e organiseerde zij haar eigen dansproducties. Na het afronden van haar studies culturele antropologie en sociologie was Kalpana regelmatig in India om les te krijgen in de Indiase danstradities, zij leerde vooral veel over techniek en repertoire.

In 2015 richtte zij samen met Gysèle ter Berg Kalpanarts op, in eerste instantie om de Indiase dans te ontdoen van het stoffige en exotische imago en recht te doen aan de rijke danscultuur van dit enorme land. Later liet zij de Indiase dans ietwat los en intrigeerde ook andere dansstijlen in haar producties. “Ik heb vanaf de start van Kalpanarts Indiase dans samengebracht met hedendaagse dans en urban”, aldus Raghuraman.