foto Nas Hosen

Three Studies (for a self portrait)

Simon Bus
vr 27 sep 20:30 - 21:15
  • vr 27 sep
    20:30 - 21:15
    Grote Zaal

Kun je via andermans lichaam een portret van jezelf maken?

Simon heeft een fascinatie voor ‘het zelfportret’. Zijn leven als breakdancer heeft hij dan ook al vanaf zijn eerste jaren gedocumenteerd in videoportretten. In 2019 maakte hij de solo Self portrait, man on orange floor. Als vervolg daarop maakte hij Three studies (for a self-portrait): een avondvullende dansvoorstelling met drie in elkaar verweven solo’s waarin hij zelfportretkunst benadert vanuit dans.

Credits

choreografie Simon Bus 
dans Alesya Dobysh, Liam McCall, Simon Bus
artistieke coach Guilherme Miotto
sound Boris de Klerk 
set design Ines Borovac, Ned Kaar 
light design Erik van de Wijdeven 
technical support Mathijs Geraerts

Supported by PLAN Brabant, DansBrabant

Meer over de makers

Simon Bus (Hoensbroek 1989) was al op zijn 12e zwaar onder de indruk van de power moves van Kujo the Crazy Water Buffalo. Hij was lid van de Limburgse fusion crew Trashcan Heroes en maakte onderdeel uit van de (inter)nationale battle scene. In 2013 studeerde hij af aan de Maastrichtse Academy of Fine Arts & Design (Video-Visual Communication) – tegelijk bleef hij dansen.  Met zijn onderzoekende blik en hyperflexibele lichaam rekt Simon de ideeën over breakdance op. Simon ontving in 2021 de Innovatieprijs van de Nederlandse Dansdagen.

Uitgangspunt voor Simons werk is de fascinatie voor het ongemak van het dagelijkse bestaan. Het spel tussen controle hebben en toch weer verliezen is een terugkerend onderwerp. Scherp, bruut en humoristisch. Simon keert dansvormen binnenstebuiten en ondersteboven. Naast breakdance als ultieme inspiratiebron, vindt Simon aanknopingspunten bij Butoh en in het werk van bijvoorbeeld Albert Camus, Egon Schiele, Francis Bacon en David Lynch.

Nienke Rooijakkers, artistiek leider DansBrabant:

“Simon is een bizarre, bijzondere danser, met een heel eigen bewegingstaal – open en altijd op zoek naar uitwisseling met andere makers en andere methodes van werken.”

Van 2021 tot 2023 werkte Simon als maker bij PLAN Brabant, eerst onder de hoede van Corpo Máquina en Parktheater, het jaar 2023 gaf hij vorm in samenwerking met DansBrabant. Deze samenwerking smaakte van beide kanten naar meer. Vanaf 2024 werkt Simon Bus als kernmaker vanuit DansBrabant.