foto Anna van Kooij

Silenzio

Leine Roebana
di 1 apr en wo 2 apr

Hun door pers en publiek lovend ontvangen voorstelling SILENZIO, geprezen vanwege de stilmakend mooie beelden, is dit seizoen ook in ons theater te zien.

SILENZIO maakt de wankelbaarheid van de stilte invoelbaar. Wanneer we niet weten wat ons wacht, is stilte oorverdovend. Dreigend of sereen. Het maakt ons kwetsbaar. Hoe die stilte wordt omgezet in muziek – in daverende clusters, in uit niets opduikende harmonieën of verstilde melodieën – is hoorbaar in de muziek voor cello en accordeon. Hoe stilte zich vertaalt in beweging – doorgaand, eruptief, direct emotioneel of visueel complex – tonen de dansers van LeineRoebana. Het lichaam van de danser wordt één met de adem van de accordeon en de ziel van de cello.

In SILENZIO klinken iconische composities voor cello en accordeon van Sofia Gubaidulina, Josquin des Prez, George Crumb en Arvo Pärt en electronische soundscapes van Dyane Donck.

Choreografenduo Andrea Leine en Harijono Roebana werden in 2023 voor hun bijdragen aan de Nederlandse dans bekroond met de Prijs van Verdienste van Dansersfonds’79. De jury roemde de “imponerende voorstellingen, die altijd volstrekt eigen zijn en vaak een verrassende wisselwerking laten zien tussen dans en de meest uiteenlopende muzikale stijlen”.

Fascinerend

★★★★ de Volkskrant

“(…) er zitten beelden bij die stilmakend mooi zijn. Soms ben je stil omdat je niks wil zeggen, soms omdat je het niet weet. Soms raast alles in je hart en hoofd, en heb je de armen van een ander nodig om rust te kunnen vinden. Met dat gegeven wordt verschillende keren gespeeld.’’ Theaterkrant

“De tijd schrijdt onmerkbaar voort in Silenzio van LeineRoebana, waarin de vertroosting of bedreiging van de stilte wordt omgezet in een waaier van muziek en driftige dansimpulsen.” ★★★★  NRC

“Alle speelse bewegingserupties van de zeven andere dansers op het ruime podium, al het gegrom, gekras, gerochel en gezucht op snaren, knoppen, kleppen en toetsen, lijkt bijna drukte om niets, afgezet tegen het verstrijken van de tijd, de trage voetstap als metafoor voor een glimpje eeuwigheid. Juist dat contrast maakt Silenzio zo fascinerend.” ★★★★ de Volkskrant

Meer over de makers

LeineRoebana, het dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, vervult door haar unieke, eigenzinnige danstaal en werkwijze een geheel eigen plaats in de Nederlandse en internationale danswereld. Het gezelschap staat bekend om het opwindende fysieke dansidioom en de centrale rol van live uitgevoerde muziek in het werk. De producties van LeineRoebana verrassen met bijzondere vervlechtingen van hedendaagse dans, tekst, vormgeving en de meest uiteenlopende muzikale klankkleuren.

Met nieuwsgierigheid zoekt LeineRoebana de dialoog op met andere culturen, subculturen, diverse maatschappelijke sectoren en verschillende kunstdisciplines. Met de overtuiging dat openheid en kwetsbaarheid de motor zijn voor vernieuwing. Muziek heeft een gelijkwaardige plaats in de gelaagde producties en bewegen zowel dansers als musici.

LeineRoebana werkte o.a. met componisten Tan Dun, Iwan Gunawan en Kate Moore en musici violiste Liza Ferschtman, gitarist Wiek Hijmans, luitist David Mackor en zangeres Elisabeth Hetherington. Naast producties voor het theater maakt LeineRoebana voorstellingen op speciale locaties zoals LOST INTIMACY in een voormalig industrieel gebouw of klooster en voor festivals zoals Wonderfeel, Terug naar Het Begin en Oerol.