foto Marijke Donath

As I Left My Father's House

Bright Richards/New Dutch Connections
za 1 mrt en zo 2 mrt

Wie ben jij? En wie ben je als je je land moet ontvluchten en je de wrede kanten van de wereld meemaakt? En wie word je als jouw omgeving jou ziet als ‘de ander’?

In de theatervoorstelling As I Left My Father’s House leer je meer over het leven van mensen die hun huis en haard moeten achterlaten. Mensen die de lelijke kanten van de wereld doorstaan: polarisatie, geweld, oorlog en extremisme. Met als enige steun: religie. Zo vinden ze kracht tijdens hun gevaarlijke vlucht.

Ook vragen ze zich tegelijkertijd af: in hoeverre beïnvloed ik mijn kinderen met het leed dat ik nu meemaak?

De voorstelling omvat waargebeurde verhalen, ondersteund door ontroerende muziek en zang, die een diepere laag aan de het verhaal geven. De universele verhalen blijven herkenbaar, want ook in 2024 slaan nog steeds miljoenen mensen op de vlucht voor een veilig bestaan.

As I Left My Father’s House is een theatrale uitnodiging aan mensen die bezig zijn met hun onbekende naaste, zingeving, zelfontwikkeling en migratiethematiek. Het verhaal focust zich op de grote uitdagingen in het leven en zet aan tot reflectie. Waar zoek jij je steun bij tegenslagen? Is verbinding en empathie met de medemens vanzelfsprekend?

Na de voorstelling is er ruimte voor een gesprek met de makers.

Ik wil mij niet meer verbergen
Verbergen wie ik ook ben
Ik wil niet meer bang zijn
Bang zijn voor de nacht
Bang zijn om door mensen verstoten te worden
Ik wil weer vliegen als een duif

- Bright Richards uit As I Left My Father’s House

De interculturele dialoog loopt vaak stuk op pijn. Met zijn toneelstuk ‘As I Left My Father’s House’ wil hij (Bright Richards) stilstaan bij de pijn van vluchtelingen om zo herkenning en toenadering tot stand te brengen onder de toeschouwers.

Trouw

Compassieprijs
In 2011 won NDC met AILMFH de Compassieprijs, uitgegeven door het (voormalige) Mozeshuis in Amsterdam. Uit het juryrapport:

“Bright O. Richards ontvangt de CompassiePrijs 2011 in het domein kunst en cultuur. De jury kent deze prijs toe omdat zij het belangrijk vindt dat in het huidige klimaat over vluchtelingen en migranten ook andere geluiden klinken, namelijk over de kracht van deze mensen die onze samenleving nieuwe impulsen kunnen geven. Met zijn toneelstuk As I Left My Father’s House laat Bright O. Richards zien dat een dialoog tussen mensen met verschillende achtergronden mogelijk is.”

Meer over de makers

Bright Omansa Richards is een verhalenverteller, acteur en de artistiek leider van New Dutch Connections, een organisatie die (ex-)asielzoekers inspireert om hun dromen voor de toekomst waar te maken door middel van empowerende trainingsprogramma's in de Future Academy. Na zijn vlucht uit de Liberiaanse burgeroorlog in 1991 werd Richards toegelaten tot zowel de Filmacademie in Amsterdam als de Toneelschool in Arnhem, en later vertolkte hij onvergetelijke rollen op podia waaronder het RO Theater en Huis aan de Amstel.

Zijn voorstelling As I Left My Father’s House is meer dan 400 keer opgevoerd op
vele verschillende locaties - middelbare scholen, kerken, ministeries, moskeeën - en
voor een enorm divers publiek. Met de voorstellingen ‘The Bright Side of Life’ en
‘Future Citizens’ brengt hij vluchtelingen en publiek samen om hun netwerk uit te
breiden en met elkaar in contact te komen.