foto Anna Perger

Hen

Roos Bottinga, Ada Ozdogan / Theater Bellevue, Het Nationale Theater
Bellevue Lunchtheater
wo 22 jan - do 13 feb

Hen is een tragikomedie met Denise Aznam, Esther Scheldwacht en Hein van der Heijden, waarin een kip de mens een spiegel voorhoudt.

Het is een primeur bij theater Nationaal: een toneelstuk geschreven door een kip, die zelf in de hoofdrol zal staan. Bij de eerste tekstlezing komen de kip, haar tolk en haar mede-acteurs voor het eerst samen. Er is taart, en iedereen heeft er zin in: dit belooft bijzonder te worden!

Dankzij de tolk is haar stuk vertaald en kan de kip worden gehoord, maar kunnen de acteurs haar ook begrijpen? Hoe vliegen ze dit aan? En is de mens wel in staat tot het spelen van een bijrol?

In een tijd waarin privilege, onderliggende machtsverhoudingen, grensoverschrijdend gedrag en de rol van taal onder een vergrootglas liggen, zet schrijver Roos Bottinga de verhoudingen op scherp.

Wat nou als een dier een toneelstuk zou maken? Hoe gaan wij daar dan mee om?

Roos Bottinga, schrijver Hen

Theater Bellevue X Het Nationale Theater

Hen is na Exit Poll de tweede productie die voortkomt uit een open call van Theater Bellevue en Het Nationale Theater waarin de auteur wordt gezocht voor een nieuwe tekst van een Bellevue Lunchtheatervoorstelling, gespeeld door acteurs van het ensemble van Het Nationale Theater.

Voor deze tweede open call werd gevraagd te reflecteren op de vraag "Hoe leren we (weer) luisteren naar de verzwegen stemmen van de natuur?". 

“Wat Roos met haar verhaal laat zien is hoe kunst een dier agency kan geven, een eigen stem. Maar ook hoe verschrikkelijk complex dat is, hoeveel valkuilen er daarbij op de loer liggen. De absurditeit die we ervaren bij de gedachte aan 'een stuk geschreven door een kip’ zegt al genoeg over de heersende verhouding tussen mens en dier. Ik ben verheugd dit traject samen met Roos, Bellevue, Ada, en ons gezelschap aan te gaan.”  
Eric de Vroedt, artistiek leider Het Nationale Theater

Meet & Feel 

Op 25 januari en 8 februari geeft Ayşegül Karaca voorafgaand aan de voorstelling, om 12:00 uur, een Meet & Feel. Dit is een inleiding voor mensen met een visuele beperking die plaatsvindt in het decor. Ayşegül vertelt in grote lijnen en laat voelen wat er visueel in het stuk gebeurt en er wordt kennis gemaakt met de stemmen van de acteurs. Je kunt je gratis aanmelden bij het kopen van een kaartje. 

Nagesprek

Op zondag 26 januari gaat moderator Max Pickkers na afloop van de voorstelling in gesprek met Roos Bottinga, de schrijver van het stuk, en Marjolein de Rooij, dierenactiviste en oprichter van de Vakbond voor Dieren. Marjolein zal haar uitgebreide kennis over kippen met delen en haar ideeën over veehouderij, waar zij het boek Hoeveel vakantiedagen heeft een varken? over heeft geschreven. Het nagesprek vindt plaats in de Speakeasy, recht tegenover de Paloni Zaal.   

Credits

tekst Roos Bottinga
regie Ada Ozdogan

spel Denise Aznam, Esther Scheldwacht, Hein van der Heijden

dramaturgie Kyra Mol, Remco van Rijn
regieassistent Goosje Leeuwenstein
decorontwerp Janne Sterke
kostuumontwerp Lotte Goos
objectontwerp Tamar Stalenhoef
lichtontwerp Tim van ’t Hof
geluidsontwerp Marijn Brussaard, Boudy Scholten
creatieve productie Annelies Hendrikse, Ray Vaessen, Neeltje van der Vlugt
techniek Lucas de Groen, Sjef van de Ven

coproductie Theater Bellevue, Het Nationale Theater

deze samenwerking wordt ondersteund door VandenEnde Foundation
mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten

Meer over de makers


© Benning & Gladkova

Roos Bottinga studeerde in 2022 af aan de Arnhemse Toneelschool. Ze speelde in Snackbar bij de Toneelmakerij en Stuk voor stuk en De man die er genoeg van heeft van De Theatertroep. In 2023 maakte ze haar eerste solovoorstelling Ik heb gezongen op mijn moeders begrafenis (en andere dingen waarop je trots kunt zijn). Met Hen maakt Roos haar debuut als schrijver.

Ada Ozdogan studeerde in 2014 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien heeft zij voor veel verschillende theaters en gezelschappen gewerkt. Zo maakte zij bij Theater RAST Dubbelgangers, Grace en The Returned. Deze zomer regiseerde zij ROOF van Maxine Palit de Jongh in het Bellevue Lunchtheater (coproductie Theater Bellevue en Likeminds). Haar werk draait om thema's zoals de kneedbaarheid van identiteit en ideologie. Ze is gefascineerd door personages die worstelen met de definitie van hun omgeving en de maatschappij.