Els!

Carly Wijs, Stephanie Louwrier / Stichting Wijs
Bellevue Lunchtheater
wo 4 jun - zo 29 jun

Een koor van witte mannen... Ze zingen een vrolijk lied. Het klinkt krachtig. Een marslied? Daarvoor staat een eenzame figuur in het donker. Een glimlachende vrouw op leeftijd. Krachtig, open, wijs. Het type dat je graag als huisarts zou hebben. Er is alleen één verontrustend element aan haar verschijning: ze zit onder het bloed. Heel haar grijze mantelpak is besmeurd en vol steekgaten. "Ja dit ziet er heel naar uit. Ik weet het. Excuses. Sorry. Het is nu eenmaal zo. Ik zou er ook graag anders uitzien, maar helaas."

Aan het woord is Els Borst. Onze minister van volksgezondheid uit de jaren 90 van de vorige eeuw, die met haar stille kracht voor een revolutie heeft gezorgd in ons denken over gezondheid en welzijn. De vrouw die tussen de witte mannen in grijze pakken de euthanasiewet erdoor heeft gekregen, die abortus stevig heeft verankerd in de wet en die op gruwelijke wijze is vermoord omwille van al het werk dat ze heeft gedaan.

Toch heeft deze politieke moord niet de emoties zo beroerd als bij de moord op Pim Fortuyn. Hij heeft een standbeeld, verschillende boeken, een politieke partij die meeregeerde, duizenden toeschouwers langs de weg tijdens zijn uitvaart en twintig jaar later zelfs een televisieserie gekregen. Els Borst heeft een autobiografie en een documentaire. Geen bestseller of kijkcijferkanon, geen massa’s volgelingen die haar op handen dragen. Deze monoloog moet dat rechtzetten. (Maar waarschijnlijk zal het witte mannenkoor met de eer gaan strijken.) In de monoloog over haar leven zal Els als een bebloede gladiator het gevecht aangaan en haar stem laten horen.

Credits

idee, concept Carly Wijs
regie, coaching Stephanie Louwrier
spel Carly Wijs
video, geluid Melvin Simons
decor, licht Stef Stessel
dramaturgie Merel van Tilburg
co-productie Stichting WIJS

Meer over de makers

Carly Wijs is in Nederland vooral bekend om haar rollen in film of op TV. Haar theaterwerk heeft zich voornamelijk in het buiteland afgespeeld en tot voor kort woonde zij grotendeels in Brussel. De laatste jaren heeft Carly Wijs met de voorstellingen Wij/Zij en Boy die zij schreef en regisseerde over de hele wereld gespeeld. De Engelse versie van Wij/Zij (US/THEM) speelde in februari 2017 een maand lang in the National theatre in Londen en moest de tournee afbreken in Toronto toen de wereldwijde lockdown begon. Boy ging in 2020 in première en speelde inmiddels in Zweden, België, Nieuw Zeeland, Verenigd koninkrijk en Duitsland en toert momenteel nog steeds. Met zowel Wij/Zij als Boy heeft Wijs bewezen dat ze zware onderwerpen op een lichte toon kan behandelen zonder daarbij uit de bocht te vliegen.

In de voorstelling ELS zal ze de regie uit handen geven en zelf spelen en schrijven. Ze wil de vrouw achter het grijze mantelpak in een stralender daglicht plaatsen dan het ellendige einde dat ze heeft moeten ondergaan. Ondersteund door een koor van 20 witte mannen.