En ze maakte een kind, de verdiepingsavond
-
di 19 dec20:00 - 21:30Grote Zaal
Een inspirerende avond over kunst en moederschap
En ze maakte een kind, de verdiepingsavond is een avondvullend programma met live-performance, dans, muziek, spokenword en verdiepende gesprekken, onder leiding van Mahutin Awunou en Nita Kersten. Op deze avond brengen we een rijke diversiteit aan getalenteerde vrouwelijke kunstenaars samen, die hun perspectief delen op het moederschap vanuit hun kunst, of ze nu wel of niet moeder zijn. Met o.a. Sarah Sluimer, Goda Žukauskaitė, Yuki Kho, Anne-Fay, Mina Etemad en Mirthe Berentsen.
Dit programma is open voor iedereen, zelfs als je niet naar de voorstelling En ze maakte een kind gaat.
"Juist omdat in deze tijd nieuwe ruimte ontstaat voor het vrouwelijk perspectief, zien wij het belang hier gezamenlijk in een breder gesprek vorm aan te geven. Thema’s zoals zorg dragen, een geboorte, maar ook het niet willen of kunnen krijgen van een kind, zijn vaak verborgen in de privésfeer. Pas sinds kort krijgt het mondjesmaat de ruimte in de maatschappij. Vanuit het het perspectief van het kunstenaarschap dagen we de conventies uit en zoeken we naar nieuwe inzichten, verbindingen met elkaar."
Nita Kersten (regisseur)
"Vanuit mijn stichting Babisko zie ik een grote noodzaak om diverse stemmen de ruimte te geven en zo nieuwe inzichten en verbindingen creëren en ons gedragen weten."
Meral Polat (actrice en oprichter Stichting Babisko)
En ze maakte een kind, de tentoonstelling
In En ze maakte een kind, de tentoonstelling, tonen drie kunstenaars elk een ander perspectief op het scheppende lichaam. Ze onderzoeken de invloeden van de binnen- en buitenwereld op het moederschap in al z’n verscheidenheid en ambiguïteit. Het vrouwelijk lichaam als instrument om kunst te scheppen, om in te schuilen, afscheid van te nemen en door rond te dwalen. Door middel van sculptuur, foto’s, tekst en tekeningen, kijken kunstenaars Verena Blok, Emmie Liebregts en Emma Talbot met een intuïtieve en poëtisch blik naar het (zwangere) vrouwelijk lichaam.
curator Lara den Hartog Jager
met dank aan Fonds Podiumkunsten
Credits
met Goda Žukauskaitė, Sarah Sluimer, Mina Etemad, Yuki Kho, Mirthe Berentsen, , Nisrine Mbarki, Meral Polat, Anne-Fay, Nita Kersten
presentatie Mahutin Awunou
door Orkater, Theater Bellevue, Stichting Babisko
met dank aan Fonds Podiumkunsten
Meer over de makers
Goda Žukauskaitė is een hedendaagse danseres en performance kunstenaar (o.a. in Eros van Boukje Schweigman) en daagt traditionele ideeën van tijd en ruimte uit. Onlangs is Goda moeder geworden. Dit heeft diepgaande invloed en voegt een nieuwe dimensie toe aan haar kunst.
Sarah Sluimer is een schrijver en journalist, ze is bekend om haar literaire werk en journalistieke bijdragen over o.a moederschap, feminisme en cultuur en verkent in haar werk de complexiteit van het ouderschap. Speciaal voor deze avond schrijft zij een nieuwe column.
Mina Etemad is een journalist en podcastmaker die bezig is met thema’s als migratie en dierenrechten. Momenteel ontwikkelt ze nieuw werk vanuit haar bewuste keuze geen kind te krijgen en onderzoekt ze verschillende scenario’s van wat deze kinderloze toekomst voor haar betekent. Op de avond geeft zij een eerste voorproefje van haar nieuwe werk.
Yuki Kho is journalist en presentator bij de VPRO en werkt als moderator, adviseur en curator voor verschillende culturele instellingen. Samen met Heske ten Cate maakt zij sinds 2019 de podcast Naakt op een Kleedje over vrouwelijke kunstenaars. Met haar kijken we naar kunstenaars die haar (en haar moederschap) inspireren.
Mirthe Berentsen is schrijver, kunstenaar en beleidsadviseur. In 2024 komt haar podcast 'Tussen Kunst en Kind' uit over het ouderschap binnen de kunsten en een nieuw boek bij uitgeverij Das Mag over de politisering van het gezin, zorg en de noodzaak van de verbeelding. Deze avond laat zij ons kunstenaars zien die het ouderschap bevragen en opnieuw vormgeven.
Nisrine Mbarki is een meertalige en veelzijdige dichter, literair vertaler en programmamaker. Als literair vertaler vertaalt ze vrouwelijke, feministische stemmen en dichters uit het Arabisch en Engels naar het Nederlands. Haar literaire werk is genre overstijgend, ze schrijft poëzie, korte verhalen en theaterteksten. Daarnaast werkt ze voor diverse internationale literatuurfestivals als programmamaker. In januari 2022 debuteerde ze met haar poëziebundel oeverloos bij uitgeverij Pluim, de bundel werd genomineerd voor de C-Buddingh prijs en voor de Herman de Coninckprijs.
Meral Polat en Anne-Fay zullen de avond muzikaal begeleiden met eigen muziek en composities uit de voorstelling.