Foto: Paulina Matusiak, Eddy Wenting

Sporen van Haar

Kula Skoro / Plein Theater Producties
wo 4 okt en do 5 okt

Onderdeel van Black Achievement Month

Sporen van Haar is een multidisciplinaire theatervoorstelling waarin grote thema’s als strijd en overleven in de koloniën vanuit vrouwelijk en Afrikaans perspectief worden verbeeld in afro-futuristische vormen.

De inspiratiebron is de West-Afrikaanse zwarte rijst die mee werd gesmokkeld in de haren van Marronvrouwen wanneer zij zich bevrijden van de gruwelijke plantages in Suriname. Deze rijst en hun eeuwenoude kennis van rijstlandbouw uit Afrika waren van belang voor het overleven van de Marrons, die een nieuw leven opbouwden in de Amazonewouden van Suriname. Sporen van Haar is een ode aan de Marronvrouwen en de zwarte rijst, met de rijstkorrel als symbool voor de (bewijs)sporen in ons heden die ons terugleiden naar de trans-Atlantische slavernij en de Afrikaanse roots. We openen het perspectief van de Marronvrouwen en de unieke, onbekende verhalen die werden overgedragen van vrouw op vrouw en nu nog worden verteld en gezongen.

Sporen van Haar is een productie van het Plein Theater in samenwerking met Kula Skoro en een collectief van podiumkunstenaars, naar aanleiding van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 150 jaar afschaffing Slavernij van Nederland. In oktober 2023 is de voorstelling te zien in verschillende Nederlandse theaters als onderdeel van de Black Achievement Month.


Sporen van Haar de Podcast
In Sporen van Haar de Podcast gaan we in gesprek met de makers. Tune in en dompel je onder in het maakproces tegen de achtergrond van hedendaagse topics.



 

Credits

regie Berith Danse
marrondans en co-regie Josè Tojo
choreografie Dayna Martinez Morales
acteurs/dansers Alexandra Loembé, Angelika Naingie, Josè Tojo, Dayna Martinez Morales
scenografie en concept Bartel Meyburg
componist Ivo Bol 
video vormgeving Bouba Dola 
kostuum en vormgeving Daphne Karstens
dramaturgie Caroline van Leerdam
lichtontwerp Frank Oorthuys
techniek Frank Oorthuys, Esther Bernart, Gert Scheper
campagnebeeld Paulina Matusiak, Eddy Wenting
poster Studio Matusiak
pr en communicatie Elise Vroonhof  
advies Oumar Mbengue
productent Plein Theater

In samenwerking met Kula Skoro
Onderdeel van de Black Achievement Month 2023
Met dank aan Fatou Samb, Tinde van Andel, Ivette Forster, Carl Haarnack, Ruth Sotong-Alexander, Tolin Alexander, Lonnie van BrummelenSiebren Haan. e.a.

Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam, Gemeente Amsterdam- Stadsdeel Oost, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Fonds 21, Het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Holland, BeamSystems, Kater Audio Techniek en Monsterverbond.

Meer over de makers

In 2003 maakten Berith Danse en José Tojo de eerste theatertentoonstelling Slavernij Moment Nu en maken 20 jaar later Sporen van Haar met een team van artiesten van verschillende achtergronden.


Berith Danse, naast directeur van Plein Theater ook theatermaker en natuurgeneeskundige, heeft vanaf 2001 diepgaand onderzoek gedaan naar het Nederlands Slavernij verleden in onder andere Suriname, Ghana, Senegal, Amsterdam en Zeeland. Eerdere theatertentoonstellingen over dit onderwerp van haar waren onder andere Slavernij Moment Nu in Amsterdam (2003), Zeeuws Slavernij Moment in Zeeland (2005), Slavernij Labyrint op het Keti Koti in Amsterdam (2008), Amsterdam de Swarte Bocht in Amsterdam (2013), The Voyage of the Hasten Slowly in Amsterdam (2016) en Swart Gat/ G̶o̶u̶d̶e̶n̶ ̶E̶e̶u̶w̶ (Dunguu olo - katibo-ten) in Amsterdam (2020)


Kula Skoro is bedacht en opgezet door Jose Tojo, freelance theatermaker, percussionist en docent Afro-Surinaamse dans. De specifieke Afro-Surinaamse dansvormen die Kula ontwikkelt, onderzoekt, beoefent en overdraagt, zijn onderdeel van de Marroncultuur in Suriname. Het doel van Kula Skoro is deze mooie, elegante en oeroude dansvorm toegankelijk te maken voor en over te dragen aan een groter publiek.