VECHT
-
do 9 nov20:30 - 21:45Pay What You CanGrote Zaal
-
vr 10 nov20:30 - 21:45Grote Zaal
-
za 11 nov20:30 - 21:45Pay What You CanGrote Zaal
Wat betekent het om uitgekleed te worden door de overheid? Wat betekent het om altijd op je hoede te moeten zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit?
In de aangrijpende monoloog Vecht die Maxine Palit de Jongh op basis van het toeslagenschandaal schreef, maken we de ondergang mee van Zafirah, een jonge levenslustige vrouw die werkt voor de juridische afdeling van een overheidsinstelling, twee kinderen opvoedt en geplet wordt in de racistische raderen van de overheid. Envelop na envelop valt op de mat, waarin Zafirah wordt aangemerkt als fraudeur. Ze moet betalen en boeten tot er niets meer van haar overblijft.
Vecht maakt de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire (waar tienduizenden ouders ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur) voelbaar.
Nagesprek
9 november 2023 - na afloop, Grote zaal
Vecht maakt de verwoestende gevolgen van het toeslagenschandaal voelbaar en dat roept uiteraard allerlei emoties op. We praten in het nagesprek graag met je verder over wat deze voorstelling voor je betekent en hoe we om kunnen gaan met dit collectieve trauma van Nederland. Het gesprek wordt geleid door Josephine Scholte. Mariëlle van Ede is gedupeerde moeder en zet zich in voor bewustwording. Zij is vanavond als speciale gast aanwezig.
10 november 2023 - na afloop, Grote zaal
Vecht maakt de verwoestende gevolgen van het toeslagenschandaal voelbaar en dat roept uiteraard allerlei emoties op. We praten in het nagesprek graag met je verder over wat deze voorstelling voor je betekent en hoe we om kunnen gaan met dit collectieve trauma van Nederland. Het gesprek wordt geleid door Honey Eavis.
11 november 2023 - na afloop, Speakeasy
Vecht maakt de verwoestende gevolgen van het toeslagenschandaal voelbaar en dat roept uiteraard allerlei emoties op. We praten in het nagesprek graag met je verder over wat deze voorstelling voor je betekent en hoe we om kunnen gaan met dit collectieve trauma van Nederland. Het gesprek wordt geleid door Honey Eavis.
In opdracht van Likeminds schreef Maxine Palit de Jongh een actueel theaterstuk over institutioneel racisme. Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin, Zephyr Brüggen zijn met de voorstelling Vecht, genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2023.
“Wat een tekst, wat een performance! De ontwikkeling van Zafirah van zorgeloze moeder tot een schim van zichzelf neemt bijna de vorm aan van een Grieke tragedie.” Theaterkrant
“Het is een verstikkend en wanhopig verhaal. Eenzaam, maar ook zo krachtig en confronterend” Het Parool
Credits
tekst Maxine Palit de Jongh
spel Nadia Amin
regie: Zephyr Brüggen i.s.m. Nadia Amin
vormgeving / lichtontwerp Loes Schakenbos
kostuum Eos Brüggen / Akelei Loos
muziek Martin van Hees
dramaturgie, tekst begeleiding Liet Lenshoek
techniek Luca van Deurzen, Ray Vaessen
met dank aan Matthias de Koning
scenefotografie Jean van Lingen
productie Likeminds
Meer over de makers
Maxine Palit de Jongh is toneelschrijver, theatermaker en dichter. In haar werk zet ze magisch realisme in door haar personages vragen te laten stellen die de verbeelding van het publiek activeren. Maxine ging op residentie naar Parijs met Vlaams-Nederlands Huis deBuren, schreef jeugdpoëzie voor jeugdtheatergezelschap BonteHond en volgde het Slow Writing Lab van Het Letterenfonds. In 2021 won ze de El Hizjra Literatuurprijs voor Poëzie met haar gedicht tjongklak/congklak.
Zephyr Brüggen studeerde Regie aan de Academie voor Theater en Dans. Als interdisciplinair theaterregisseur opgegroeid in Amsterdam en Italië maakt ze 'oertheater over de grote vragen van de wereld, sterk gegrond in deze tijd'.
Nadia Amin is bij verschillende toneelgroepen, film- en televisieproducties te zien (geweest) als actrice, danseres of zangeres. Zo is Nadia onder andere verbonden geweest aan DOX, Toneelgroep de Appel en Toneelgroep Maastricht.
Likeminds is een grootstedelijke ontwikkelplek voor meerstemmige theatermakers uit verschillende disciplines. Hierbij is artistieke diversiteit het uitgangspunt. De grote gemene deler van makers en voorstellingen is eigenzinnig, fluïde, divers, activistisch, rafelig en kwetsbaar.
Likeminds vroeg drie jonge toneelschrijvers een verhaal te vertellen dat de huidige staat van institutioneel racisme in Nederland blootlegt. Vecht is één van de drie verhalen en werd geschreven door Maxine Palit de Jongh.