Foto: Julian Maiwald

Anne-Fay’s Reaspora

Onyx & Ivory / DOX
vr 28 apr en za 29 apr

“Met een witte huid, dwars door haar zwarte familiegeschiedenis.”

 

 

Voor haar voorstelling reisde Anne-Fay langs drie continenten en stak twee keer de Atlantische oceaan over; dwars door één familiegeschiedenis. Háár eigen familiegeschiedenis, die sterk werd beïnvloed door het koloniaal verleden van Nederland. In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na afschaffing van de slavernij, toont Anne-Fay’s Reaspora de impact die dit verleden nu nog heeft.

Anne-Fay heeft een zwarte moeder, die het racisme dat ze ervaarde altijd verborgen hield. Ze is ook opgelucht dat haar dochter de privileges heeft die met een witte huid komen. Maar Anne-Fay vraagt zich juist af: “Mag ik met een witte huid, staan voor het recht van een zwarte vrouw? En hoe gebruik ik mijn privileges op een juiste manier?”

Diaspora - Reaspora

Zangeres Anne-Fay en haar broer filmmaker Felix volgden hun familie diaspora (verstrooiing of uitzaaiing) in tegenovergestelde richting; Reaspora. Van Nederland via Aruba en Curaçao naar Suriname, China en Ghana, op zoek naar de verhalen over hun afkomst. 

Ze ontmoetten familie, leerde over het koloniale verleden van Nederland en maakten muziek met lokale producers. Hun reis voerde ze langs bijzondere plekken in hun familiegeschiedenis, zoals Plantage Peperpot (de plek waar hun familie de naam Echteld kreeg), de Atlantische oceaan waar de slavenschepen hebben gevaren tot aan een voormalig slavenfort in Ghana. De visuals die ze hier hebben geschoten zijn de stille getuigen van een bewogen familiegeschiedenis.

De muziek werd samengevoegd tot het muziekalbum ‘Reaspora’ met producers Morgan Avenue (S10, Willem) en Jeremia Jones (Damian Marley, Nicki Minaj). Het album kwam uit in 2021 met een concert show in de Melkweg wat lovende kritieken ontving. Nu zijn de muziek, het verhaal en de visuals te zien in het theater. Regie door Timothy de Gilde en tekst door Bodil de la Parra i.s.m. Anne-Fay en Felix.  

Anne-Fay’s Reaspora werd genomineerd voor de BNG bank Theaterprijs. 

Trigger & Contentwaarschuwing 

Let op: in de theatervoorstelling Reaspora worden de volgende gevoelige onderwerpen behandeld en trigger gevoelige technieken gebruikt:  

Contentwaarschuwing: racisme & het N-woord
Zoals racistische termen, citaten en ervaringen en andere voorbeelden van racisme. De voorstelling bevat ook grafische beelden van historische plekken in relatie tot slavernij 

Trigger Waarschuwing: gebruik van een stroboscoop 
Bezoekers aan de voorstelling worden blootgesteld aan lichtflitsen, -effecten en -patronen die toevallen kunnen opwekken.  

Nagesprek 28 april 
DOX organiseert i.s.m. Bellevue een verdiepend nagesprek waarin performer, host en creative producer, Dionne Verwey, in gesprek gaat met artiest, Anne-Fay. Een open gesprek over Anne-Fay's werkwijze en proces, waarin thema's uit de voorstelling worden besproken en naast de actualiteiten worden gelegd.

‘’Zangeres Anne-Fay volgt haar eigen spoor terug’’

NRC

Interviews

"Als je mij niet kent, zie je alleen een witte vrouw" Parool

"Ik voel de pijn van zij die verscheept werden, maar ook de schuld van zij die verscheepten." Volkskrant

Credits

De Makers

Anne-Fay studeerde af als danser aan de Fontys Dansacademie en danste voor o.a. Roy Julen en Monique Duurvoort. Als zangeres was ze 6 jaar onderdeel van het ZO! Gospel Choir en zong met o.a. Shirma Rouse, the Ladies of Soul, Oleta Adams en Alain Clark. 

Filmmaker en broer Felix Kops ontwikkelde creatieve concepten voor o.a. Studio Roosegaarde, Typhoon en de Kunsthal. Samen richten ze Cookachoo op, een dj act die stond op o.a. Lowlands, Paris Fashion Week, Oerol en Milkshake Festival. In de videoclip van het Cookachoo’s nummer Twirl danste Dries Roelvink al voguend door het Rijksmuseum. In 2019 kwam Anne-Fay’s eerste solo werk uit, de EP ‘Onyx & Ivory.’ Ze schreef deze samen met Felix. 

Concept Anne-Fay & Felix Kops
Zang en spel Anne-Fay
Visueel ontwerp Felix Kops
Muzikanten Marlon Francis en Elisha Amonoo-Neizer
Regie Timothy de Gilde
Tekst Bodil de la Parra ism Anne-Fay en Felix Kops
Lichtontwerp Tim van 't Hof
Artistieke begeleiding Hildegard Draaijer
Technisch coördinator Edwin Mol
Lichttechnicus Thijs Kempers
Dramaturgie Ayla Çekin Satijn

Powered by DOX en ParadisoMelkwegProductiehuis

Met dank aan Khadija el Kharraz Alami